Ügyfélablak

Átadtuk a megújult Csanády utcát

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Komplex módon újult meg Újlipótváros egyik legmeghatározóbb nyugat-keleti irányú utcája a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházása keretében.

Ünnepélyes keretek között adta át a Csanády utca komplex fejlesztését dr. Tóth József polgármester június 19-én. A beruházás az AngyalZÖLD 3.0 program keretében valósult meg csaknem félmilliárd forintos forrással. A Csanády utca beruházása a XIII. Kerületi Önkormányzat tervezett fejlesztési programjának részeként vált valóra, melynek köszönhetően nemcsak az útpálya lett korszerű, hanem zöldterületi tekintetben is jelentős fejlődés következett be Újlipótvárosban.

Az átadó végeztével virághagymákat nyújtottunk át a jelenlévőknek.

A felújítás eredményeként jelentős mértékben csökkent a burkolt felületek nagysága.  Míg a felújítás előtt a terület 97 százaléka burkolat volt, addig a zöldterületi fejlesztésekre is koncentráló felújítás eredményeként a burkolt felület nagyságát 92,5 százalékra sikerült csökkenteni, ezzel párhuzamosan a zöldterület aránya 7,5 százalékra növekedett. Így  8094 négyzetméter burkolat helyett ma már 7726 négyzetméter burkolat található a Csanády utcában. A felújítás után összességében 624 négyzetméter zöldterület szépíti a Csanády utcát.

Az utca egyedi jellegéhez hozzájárul 8 egyedi futtató árnyékoló és 29 futtató planténer.

A burkolt felület is korszerűbb lett, 3.883 m² térkő mellett 255 m² Ecobeton és 3500 m² aszfalt útpálya található a megújult Csanády utcában.

A Csanády utca beruházása során 16 fát ültettünk és összességében 368 négyzetméterrel növekedett a zöldterület. Az ágyásokat kis kerítéssel védjük, melyek egységes külsővel, természetbarát megjelenéssel szépítik a növényágyásokat.

Önkormányzatunk törekvése a zöldítés részeként a fák számának gyarapítása is. Ennek eredményeképpen míg Újlipótvárosban 2014 és 2023 között 119 fát vágtunk ki, addig ugyanebben az időszakban 384 fát ültettünk el. Így összességében 265 egyeddel gyarapodott az újlipótvárosi fák száma ebben a tíz évben.

A területen kihelyeztünk 29 új kerékpártámaszt, 30 közterületi hulladékgyűjtő edényt, 5 ebürülékgyűjtő edényt és 25 egyedi kültéri padot.

 

Meghatározó beruházások készültek el idén

 

A 2023. évben nem ez az első átadó a XIII. kerületben. Februárban a Gergely Győző utca újulhatott meg, melyről cikkünkben olvashat. Ezt követően áprilisban a Vizafogó Udvaros Házak felújítását adtuk át. Idén elkészült a Szováta park bővítéssel egybekötött komplex felújítása.

Nagyszabású beruházás eredményeképp készült el a XIII. kerület új közparkja, a Thurzó park, melynek köszönhetően csaknem 5000 négyzetméteren jött létre új pihenőpark.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.