Ügyfélablak

Közlekedésbiztonság

A közlekedésbiztonság kiemelt szempont és alapvető érték számunkra közútkezelőként és útfejlesztések tekintetében egyaránt. Mindennapi munkánk során alapvetésnek tekintjük, hogy a közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében és minden esetben a közlekedésbiztonság szempontjait mérlegelve tervezzünk és kivitelezzünk. Legyen szó forgalomcsillapításról, gyalogátkelők létesítéséről vagy egyirányúsításról, a biztonság elsődleges. A gyalogosok védelmét szem előtt tartjuk a kerület valamennyi közterületén, munkánk során kiemelt tekintettel vagyunk egyebek között a gyermekintézményekre, lakó-pihenő övezetekre.

Forgalomcsillapító küszöbök

Szerte a kerületben alkalmazzuk a forgalomcsillapító küszöböket annak érdekében, hogy a lakótelepeken, szervízutakon vagy keskeny utcákban ne gyorsítsanak fel veszélyes mértékben az autósok. Évről évre kerülnek ki a kerületi utakra ilyen forgalomcsillapító eszközök. A helyszín adottságaitól függően hol a kereszteződések előtt, hol két utca kereszteződésében építünk kiemeléseket.

A közlekedésbiztonság fontos célkitűzés a közterületi fejlesztések átfogó önkormányzati stratégiájában, az AngyalZÖLD 3.0 Stratégiában és az Újlipótvárosi Mobilitási Tervben is.

Tempo 30

A közlekedésbiztonság egyik kulcsfontosságú eszköze a sebesség csökkentése. Ezt esetenként egy utca vagy egy szakaszának sebességcsökkentésével lehet elérni, más helyszíneken azonban jó megoldás egy teljes zóna területére vonatkozó sebességkorlátozás bevezetése. Ilyen módon alakítottuk ki az Újlipótvárosi Mobilitási Tervben megfogalmazott céloknak megfelelően a Tempo 30 övezetet a teljes Újlipótvárosban, ahol 2022 őszétől már a főútvonalakon, tömegközlekedéssel érintett utcákban is 30 kilométer a sebességhatár.

 

 

Gyalogátkelőhelyek

A biztonságos gyalogosközlekedés feltételeinek javítása érdekében a gyalogátkelőhelyek létesítése, burkolati jeleinek láthatósága fontos eszköz. A gyalogátkelőhelyek létesítését elsődlegesen a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapest Közút Zrt. végzi.  A XIII. Kerületi Önkormányzat – felelősséget érezve a lakosok biztonságos közlekedése iránt – minden évben számos helyszínen valósít meg gyalogátkelőhelyeket.

 

Az elmúlt években létesített gyalogátkelőhelyekről ITT olvashat.

 

Burkolati jelek felfestése

Noha nem kerületi önkormányzati feladat, a XIII. Kerületi Önkormányzat a közlekedésbiztonság javítása érdekében programot indított burkolati jelek felújítására. A 2022. évben 12 gyalogátkelőhelyet festünk újra a jobb láthatóság érdekében és egyéb helyszíneken is gondoskodunk a burkolati jelek jobb láthatóságáról.

 

1

A gyalogos közlekedés biztonsága stratégiai cél

A közlekedés legvédtelenebb résztvevője a gyalogos, biztonságának növelése alapvető közlekedésbiztonsági feladat és a XIII. Kerületi Önkormányzat által az Újlipótvárosi Mobilitási Tervben is megfogalmazott stratégiai cél.

Közlekedésbiztonsági célú intézkedések sorát foglalja keretbe a kerületi önkormányzati intézkedési terv, az Újlipótvárosi Mobilitási Terv

2

Forgalomtól elzárt területek

Sok helyütt a beláthatóság javításával lehet érdemi előrelépést tenni a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Így a kereszteződésekben a csomóponthoz legközelebbi parkolóhely(ek) helyén forgalomtól elzárt területek kialakításával javítani lehet a haladási irányra merőleges utca beláthatóságát, ezzel lehetővé téve, hogy az érkező autóst előbb észleljék a kereszteződésben áthaladni kívánó járművezetők. A forgalomtól elzárt területekkel számos esetben a kerékpárosokat segítjük, ezekre a helyszínekre kerékpártámaszokat helyezünk ki.

AngyalZÖLD 3.0 Stratégia

Letöltés

Kerékpáros koncepció 2.0 2022-2027.

Letöltés

Ez is érdekelheti

Közterületek, parkolás

Okos parkolás segíti a parkolóhelyet keresőket

Az eddigi tapasztalatok alapján átlagosan 60 %-kal kevesebb időt töltenek parkolóhely keresésével, akik az okos parkolást használják. Ez megközelítőleg 10 percet jelent parkolásonként. Újlipótvárosban már 850 parkolóhelyen segíti szenzor a szabad parkolóhelyek megtalálását.

2023.01.23.

Közterületek, parkolás

Karácsonyfa begyűjtés

Hagyományosan Vízkereszt ünnepe után, környékén bontjuk le a karácsonyfákat, amelyeket az FKF szállít el.

2023.01.5.

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Gyalogosbarát felületek kialakítása Újlipótvárosban
2022.12.14.

Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Jelentősen bővült a SMART parkolás Újlipótvárosban

Az applikáció segítségével könnyebb lesz szabad parkolóhelyet találni Újlipótvárosban.

2022.12.8.

További híreink