Ügyfélablak

AngyalZÖLD 3.0

Az AngyalZÖLD 3.0 – 2020-2024. Stratégia küldetése az emberek életminőségét javító, a közösség igényeihez folyamatosan alkalmazkodó, a klímaváltozás kihívásaira reagáló, okos közterületi és zöldhálózati rendszer kialakítása és működtetése. A létrehozott értékek megőrzésére kiemelt figyelmet fordítunk, az ökologikus zöldfelület-gazdálkodás, az egyetemes tervezés szempontrendszerének alkalmazása elsőrendű szempont a fejlesztések során. Célunk, hogy a használók adottságaitól, korától, nemétől függetlenül a közterületi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlőségét biztosítsuk. A stratégia kulcsa a partnerség: a XIII. Kerületi Önkormányzat – ahogy már az AngyalZÖLD+ Stratégia megvalósítása során is – kiemelt figyelmet fordít az itt élők igényére. A beruházások során megkérdezi és lehetőség szerint figyelembe veszi a lakosok véleményét. Javaslataikat a tervezési fázisban örömmel fogadjuk, mert számunkra alapvetés, hogy az önkormányzati beruházás a lakosok bevonásával válhat olyanná, amilyennek az itt élők szeretnék látni.

Fejlesztések 2022

Fejlesztések 2021

Fejlesztések 2020

Közterületi fakataszter

Elérhetőségek

A stratégia küldetése

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2019-2024 közötti kerületfejlesztési és kerületüzemeltetési programja, a Lendületben 2.0 kiemelt célkitűzésként határozta meg a zöld és tiszta közterületek fenntartását és üzemeltetését, ennek részeként a közterületi igények színvonalas teljesítését, a közterületek szabadidős, rekreációs, valamennyi generációt kiszolgáló funkcióinak megteremtését, a környezeti ártalmak, különösen a levegő szennyezése és a zaj okozta gondok enyhítését, a zöldfelületek nagyságának bővítését és nem utolsó sorban a tisztább közterületek, parkok és játszóterek igényesebb üzemeltetését. Az AngyalZÖLD 3.0 Stratégia ezen célkitűzések szem előtt tartásával készült.

Kiemelt célok az AngyalZÖLD3.0 Stratégiában

– meglévő közterületek színvonalas fenntartás-üzemeltetése,
– meglévő értékek megőrzése,
– klímavédelem, klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, ökologikus zöldfelületgazdálkodás,
– egyetemes tervezés szempontjainak figyelembevétele,
– közterek akadálymentes használatának biztosítása,
– partnerség, együttműködés,
– okosváros (smart) technológiák alkalmazása,
– a közúthálózati, forgalomtechnikai fejlesztések során a használat biztonságosságának növelése, balesetmegelőzés, a közlekedésbiztonság szempontjaira alapozott fejlesztések.

Példamutató projektek - szemelgetés a 2020-2024. időszakból

– Vizafogó park ökotudatos fejlesztése,
– Katona József utca fejlesztése zöldítéssel, faültetéssel,
– Csanády utcai zöldsétány beruházása,
– Debreceni park megújítása,
– Thurzó park klímatudatos beruházása,
– parkolófelújítások több helyszínen: egyebek között a Madarász Viktor utca 27-33. számok között, a Madarász Viktor utca 27. szám és a Gyöngyösi utca között; a Népfürdő utcai parkoló két helyszínen (a 15. számnál és a 17. számnál); a Faludi utca – Szobor utca közötti parkoló a Váci út 167. mögött; Váci úti parkoló (132 a-b előtt), a Petneházy utcai parkoló.

Testvérvárosi parkok fejlesztése

A XIII. kerület testvérvárosainak nevét egy-egy közterület viseli a kerületben: Bécs-Floridsdorf, Eszék, Kassa-Délváros, Szováta, Varsó-Ochota nevét egy park vagy sétány őrzi a Béke tér és az Országbíró sétány térségében. A területek gondozása, fejlesztése a XIII. Kerületi Önkormányzat számára kiemelt érték.

 

2023-ban nagyszabású fejlesztéssel készült el a Szováta park felújítása és bővítése önkormányzati beruházás keretében. Az Ochota parkban pedig közös fát ültettünk lengyel testvérvárosunkkal.

 

A testvérvárosi parkjaink fejlesztéséről külön oldalon olvashatnak.

AngyalZÖLD 3.0 2020-2024. Stratégia

Letöltés

Ez is érdekelheti

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Még ősszel kezdődik a Kárpát utcai déli kertek felújítása

A Pozsonyi út-Ipoly utca-Gogol utca-Kárpát utca által határolt zöldterület 1200 négyzetméteren újul meg idén ősszel.

2023.09.13.

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Díjazták a Thurzó parkot

Az ökopark jelleggel kialakított pihenőpark az Európa Zöld Városa Nemzeti Díj második helyét érdemelte ki. Az értékelésnél fontos szempont volt, hogy egy városi zöldterület milyen hozzáadott értéket képvisel.

2023.09.7.

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Két új helyszínre telepítettünk kerékpárpumpát a kerületben

Ezúttal a Moszkva sétány és a Béke utca mellé került két pumpa, ezzel a kiemelten forgalmas helyszíneken pumpálási lehetőséggel segítjük az erre kerékpározókat.

2023.09.1.

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Halad a Tátra utca felújítása - képes beszámoló

Szeptember első felében készül el a Tátra utca felújítása. Képeinken nyomon követhetik a kivitelezést.

2023.08.30.

További híreink