Ügyfélablak

Parkolás

Csaknem 30000 közterületi parkolóhelyet üzemeltetünk a XIII. kerület területén. A parkolásüzemeltetés révén az autósok szabályosan és megfelelő körülmények között helyezhetik el járműveiket a közterületeken, miközben a gyalogosok és más közlekedők rendezett utcákat használhatnak, javul a közlekedésbiztonság. A kerületben két zóna létrehozásával és üzemeltetésével segíti a XIII. Kerületi Önkormányzat, hogy a kerületi lakosok ingyenesen parkolhassanak lakókörnyezetükben. Szolgáltatásként a kerület több pontján működtetünk zárt közterületi parkolókat, és a Matricáért garázs program keretében is megkönnyítjük a parkolást az érintett lakosok számára.

Parkolási engedélyek

Zónatérkép

Automatalista

Parkolási pótdíj

Letölthető dokumentumok

Elérhetőségek

Mobilparkolás

1

A parkolási díj mobilfizetéssel történő kiegyenlítésének előnyei:

 • szükségtelen nagy mennyiségű aprópénz,
 • a mobiltelefonos parkolás kezelése egyszerű, mert az SMS mellett hanghívással, illetve már különféle okostelefon applikációk segítségével is könnyen lehet parkolást indítani vagy leállítani,
 • a parkolási idő lejárta esetén mobil- vagy okostelefon segítségével újabb parkolást kezdeményezhető,
 • nem szükséges figyelni az órát, mivel a parkolási idő vége előtt a mobilparkolás szolgáltató cég SMS-ben értesítést küld.

A mobilparkolás menete:

 • A parkolójegy-kiadó automata tetején található telefonszámra kell az SMS-t elküldeni. Figyelembe kell venni, hogy melyik szolgáltatónál van az előfizetés vagy feltöltőkártya. A szolgáltatónak megfelelő előhívót kell használni (20/30/70).
 • Az SMS-nek csak a rendszámot kell tartalmaznia, kötőjelek nélkül, pl.: abc123,
 • A szolgáltató egy percen belül válasz SMS-t küld, amiben visszaigazolja a parkolás kezdetét. A parkolás összege az egyenleghez adódik hozzá, vagy feltöltőkártya esetén annak összegéből vonja le a szolgáltató.
 • A parkolás befejeztével a stop szót kell elküldeni ugyanarra a telefonszámra, amellyel így leállítható a parkolás.

2

Technikai információk:

 • Az SMS elküldésével minimum 15 perces parkolójegy váltható.
 • Ha az indításhoz képest egy percen belül ismét elküldi a rendszámot, vagy a stop szót, akkor a parkolás törlődik.
 • Amennyiben a parkolás indítását igazoló üzenetet nem kapja meg egy percen belül, úgy kérjük, hogy a parkolási díjat a parkolójegy-kiadó automatáknál váltsa meg.
 • Ha 15 percen belül elküldi a stop szót, vagy a rendszámot, akkor az addig futó parkolás 15 perc után leáll.
 • A mobilparkolás indítását, valamint leállítását ugyanarról a számról kell kezdeményezni.
 • Egy telefonról csak egy autó parkolása indítható, javasoljuk, hogy mobilparkolás indítása előtt tájékozódjon a telefonszolgáltatónál az egyenleghez tartozó mobilvásárlási keretről.

 

Teendők sikertelen mobilfizetés esetén:

 

A mobiltelefonos díjfizetési rendszer technikai üzemeltetését nem a parkolási társaságok végzik, ezért ezzel kapcsolatban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-vel kell felvenni a kapcsolatot. Ha nem sikerül mobiltelefonnal elindítania a parkolást, akkor készpénzzel vagy parkolókártyával kell jegyet váltani a parkolójegy-kiadó automaták valamelyikénél.
Nemzeti Mobilfizetési Zrt.
Telefon: 0-24 órában hívható telefonszám: +36/36-889-889
Információs vonal: +36/1-989-0000

Parkolójegy-kiadó automaták kezelése

1

A parkolójegy-kiadó automaták az 5 forintos és annál nagyobb értékű valamennyi magyar érmét elfogadják. A jegykiadó automata kezelése egyszerű, az automatán elhelyezett ábrák, kezelési utasítás és a kijelzőn megjelenő folyamatos szöveges információ segíti a jegyváltást.

A parkolójegy-kiadó automatákon található gombok funkciója:

 • piros: törlés
 • zöld: jegynyomtatás
 • kék: időválasztás
 • sárga: pótdíj befizetés
 • szürke: nyelvválasztó

A jegyváltás menete készpénzes fizetés esetén

Először az érméket kell bedobni. Az automaták maximum 25 db érmét fogadnak el. Ennél több érme bedobása esetén a készülék valamennyi érmét automatikusan visszaadja. A bedobott összegnek megfelelő parkolási idő leteltét a kijelző folyamatosan mutatja.

 

A jegyváltás menete kártyás fizetés esetén

Először a kártyát kell behelyezni a chipkártya olvasó nyílásába. A készülék leolvassa a kártyát és kiírja a felhasználható összeget. A kék gomb minden lenyomás után 15 percnek megfelelő időtartamot ír jóvá a parkolójegyre a kártyáról. A fizetett parkolási idő leteltét a kijelző folyamatosan mutatja.

Készpénzes és kártyás fizetés esetén is a kívánt parkolási idő elérésekor a zöld gombbal lehet jegyet kérni. Menet közben a piros gomb jobbra történő elforgatásával bármikor megszakítható a művelet és a berendezés visszaadja az addig bedobott összes érmét,vagy a változatlan értékű parkolókártyát. Ha valaki a fizetési időszak vége előtt vesz jegyet, a készülék a következő üzemidőszakra meghosszabbítja a jegy érvényességét (pl.: pénteken 17.00 órakor 2 óra parkolási díj befizetésével hétfőn 09.00 óráig lehet jegyet váltani az este 18:00-ig díjköteles területeken).

2

A pótdíj jegy vásárlás menete

A pótdíjat a parkolóellenőr által kiadott sárga csekk, banki átutalás vagy honlapunk Ügyfélablakában a pótdíj lekérdezése után bankkártya használatával célszerű teljesíteni. A készpénzes pótdíjfizetéshez túl sok érmére van szükség, kisebb címletekkel a fizetés maximum 25 érme befogadására képes ideiglenes tároló miatt nem is lehetséges. Először a sárga gombot kell megnyomni, csak ezután lehet a kártyát a készülékbe helyezni. Arra kell figyelni, hogy a kék gomb egyszeri megnyomásával az aznap fizetendő pótdíj teljes összegét leemeli a készülék a kártyáról. A jegykiadó automatából vásárolt pótdíjfizetési felszólítást és a pótdíjszelvényt 15 napon belül postán, e-mailben, személyesen vagy faxon el kell juttatni társaságunkhoz.

Online Ügyintézés Dekorácó

Igényelje vagy újítsa meg parkolási engedélyét online!

Kényelmesen otthonról vagy bárhonnan máshonnan is igényelheti éves várakozási engedélyét.

Nincs szükség sorban állásra, várakozásra – egyszerűen és kényelmesen hozzájuthat a parkolási matricájához függetlenül attól, hogy első vagy második autóra igényli azt. A folyamat teljesen elektronikusan történik, az online igénylésre elektronikus engedélyt küldünk, a postásra sem kell várni.

Hasonlóan egyszerű a gyermekszállítási parkolási kedvezmény igénylése is, amennyiben gyermeke a másik lakossági várakozási zónába jár iskolába, óvodába vagy bölcsődébe, mint ahol a család lakik. A parkolótárcsát ajánlott levélben postázzuk a lakcímére.