Ügyfélablak

Átadtuk a Vizafogó Udvaros házak közparki fejlesztését

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Elkészült a XIII. Kerületi Önkormányzat újabb zöldterületi fejlesztése, melynek köszönhetően a Vizafogó Lakótelep Udvaros házainak közparkjai újulhattak meg. A fejlesztés keretében új zöldterületekkel gyarapodott a terület, fákat ültettünk, évelő- és cserjeágyásokat hoztunk létre. A belső udvarokban a ház bejáratainál a stabilizált szórt burkolatokat lecseréltük térkő és terraway burkolatokra.

Ünnepélyes keretek között adta át a Vizafogó Lakótelep Udvaros házainak közparki fejlesztését dr. Tóth József polgármester április 13-án. A beruházás az AngyalZÖLD 3.0 program keretében valósult meg. Az Udvaros házak beruházására 371 millió forintot fordított a XIII. Kerületi Önkormányzat.

A megújítás során elsődleges cél volt a terület használati értékének növelése mellett a zöldfelületek, a növényállomány fejlesztése. A tervezéskor fontos szempont volt, hogy az egyes udvarok azonos szellemben és anyaghasználattal, egységes szabadtér-építészeti minőséggel valósuljanak meg. Mindezt úgy, hogy emellett mindegyik udvar külön karaktert kapjon.

A beruházás részeként a belső udvarokban a gyepfelületet csökkentettük, és helyette sokkal értékesebb cserje- és évelőágyásokat alakítottunk ki. Összességében 600 m2-vel növeltük a zöldterületet, és ugyanennyivel csökkentettük a gyöngykaviccsal burkolt területeket. Ezek esztétikai értéke, a megnövekedett zöldtömeg természetre gyakorolt hatása sokkal nagyobb. A kivitelezés során a már meglévő cserjeállomány nagy része megmaradt, és ezek kiegészítéseként telepítettük az új cserjéket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat beruházása keretében az Udvaros házakhoz csatlakozó területeket, parkolókat és az ingatlanok előkertjeit, továbbá a Pannónia utca 110-118. és Dráva utca 5-7, Dráva utca 11-13 tömböt is felújítottuk. A meglévő cserje- és faállományt kiegészítettük, megújítottuk.

Az Udvaros házak komplex közparki fejlesztése keretében az udvarokban és környezetükben 1100 m2 -el növekedett a zöldterület. További értéknövelő tényező, hogy a gyepfelületek helyett értékesebb, nagyobb zöldtömeggel rendelkezdő évelő- és cserjeágyásokat hoztunk létre. A meglévő faállomány mellett összesen 47  fát telepítettünk.

Mindössze nyolc hónap alatt készült el a kerület egyedi zöldterületi beruházása, és 2022. márciusában vehették birtokba a lakosok a Vizafogó parkot. Az AngyalZÖLD 3.0 stratégiai fontosságú nagy projektként határozta meg a 9 290 m2 felületű Vizafogó park kialakítását, melyet napról napra jelentős számban keresnek fel a látogatók.

A beruházás során figyelembe vettük a lakossági véleményeket is. Az eredeti kiviteli tervek szerint a faállomány egy részét esztétikai és növényegészségügyi okokból kivágtuk volna, helyettük többször iskolázott fákat telepítettünk volna. A kivitelezés kezdetét követően a lakossági vélemények alapján a fakivágások elmaradtak, egyes esetekben a már megtervezett burkolatok miatt néhány csemetét átültettünk. Így az eredetileg tervezett faállomány darabszámban nőtt.

Ugyancsak lakossági kérésre a belső udvarokban a ház bejáratainál a stabilizált szórt burkolatokat márciusban lecseréltük térkő és terraway burkolatokra.

A közelmúlt nagyszabású fejlesztése volt még a Vizafogó Tagóvoda 2019. évi felújítása, melynek keretében modernizáltuk az eredetileg 1984-ben épült óvoda épületét. Az átalakítás eredményeképp az épületre jellemző erős szimmetrikus szerkezet megmaradt, ám a külső és a belső teljesen megújult.

A 2023. évben nem ez az első zöldterületi átadó a XIII. kerületben. Februárban a Gergely Győző utca újulhatott meg, melyről cikkünkben olvashat.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.