Ügyfélablak

Átadtuk a megújult Gergely Győző utcát

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Teljesen átalakult, megszépült Újlipótváros egyik ékköve, a Gergely Győző utca. A XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásának köszönhetően megújult burkolattal, egyedi utcaképpel és új növényágyásokkal gazdagodott az utca. Különlegesség, hogy helytörténeti táblákon kísérhetik végig a Gergely Győző utca történetét az erre járók.

Ünnepélyes keretek között adta át a Gergely Győző utcai sétányt dr. Tóth József polgármester február 20-án. Mint mondta, a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásában megvalósult fejlesztés 104 millió forintból készült el. A beruházás az AngyalZÖLD 3.0 program keretében valósult meg.

Az átadóünnepségen a jelenlévők megemlékeztek Gergely Győző humanista íróról, antifasiszta publicistáról, aki 146 évvel ezelőtt ezen a napon, február 20-án született.

A Gergely Győző utcai zöldterületre több, mint 5 700 tő évelőt telepítettünk. Az épületek és a fák lombja által beárnyékolt területekre árnyéktűrő, azonban levelükkel és virágzatukkal díszítő évelőket ültettünk. A növényágyásokat a kutyák ellen ideiglenes kerítéssel védjük meg, ügyelve arra, hogy az ebek miatti károk ne zavarhassák a növények fejlődését, azok megerősödve szépíteni, gazdagítani tudják az utca képét.

A sétányon 4 fa kivágása azok egészségügyi állapota miatt elkerülhetetlenül szükségessé vált, így 27 fa zöldíti a jövőben a megújult utcát.

Megújult a burkolat is, modern és egyedi utcaképet adva Újlipótváros emblematikus utcájának. Összesen 832 négyzetméteren kis méretű természetes hatású, finommosott felületű, nemesen egyszerű, terméskő kőzúzalék felhasználásával készült térkő került a közterületre, amely bazaltantracit, valamint világosszürke színben mozaikos elrendezéssel különleges karaktert ad az utcának.

A tervezett gyalogos felületeken 22 új közvilágítási lámpát telepítettünk, ezzel is növelve a közbiztonságot.

A köztisztaság megőrzése érdekében a sétányon 4 kommunális hulladékgyűjtő edény segíti a rendezett hulladékgyűjtést, továbbá 2 ebürülék-gyűjtőedény áll a kutyások rendelkezésére.

A sétányra 2 ivókutat telepítettünk. A kerületi ivókutakat interaktív térképen ITT tekintheti meg.

Már korábban, a tavalyi évben bővült itt a kerékpáros infrastruktúra kerékpáros pumpával, amelyet a beruházást követően visszahelyeztünk. Ezen kívül kerékpártárolók segítik a kerékpárral közlekedőket.

A beruházás során a lakossági igényeket is figyelembe vettük. Lakossági kérésre a használaton kívüli telefonfülkét elbontattuk, az eredetileg tervezett illemhelyet a közvetlen környezetben élő lakók kezdeményezésére nem helyeztük ki a területre. Ugyancsak lakossági kérésre kerültek vissza a korábban itt lévő pihenőszékek a Hollán Ernő utcai oldalra.

A beruházás egyedi jellegéhez hozzájárul az is, hogy a Gergely Győző utca környezetét helytörténeti táblákon követhetik nyomon az erre járók. A beruházás keretében ugyanis négy múltat idéző tábla került ki az utcába.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.