Ügyfélablak

Megújult a Szováta park

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Tizenöt százalékkal nagyobb alapterületen korszerű és interaktív játszóeszközökkel, motorpályával, középkori várral, majorsággal újult meg a Szováta park. Az Országbíró lakótelep testvérvárosunkról elnevezett parkjában az északi részen a nagyobbak, a déli részen a kisebbek számára alakítottunk ki játékteret.

Jelentős beruházással teljesen megújult a Szováta park. Az Országbíró lakótelepen található játszótéri felújítást ünnepélyes keretek között adta át dr. Tóth József polgármester május 30-án. A XIII. kerület egy korszerű játszótérrel gazdagodott, amelynek két részén a kisebbek és nagyobbak is örömmel tölthetik szabadidejüket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 318 millió forintot biztosított a székelyföldi testvérvárosunkról, Szovátáról elnevezett parkban kivitelezett fejlesztésre. Szováta város előtt tisztelegve egy medvecsaládot formáló szobor is került a területre. A beruházás az AngyalZÖLD 3.0 program keretében valósult meg.

A játszótér északi területe a nagyobb – 3 évnél idősebb – korosztály számára készült, a déli játszórész pedig elsődlegesen a kisebb gyerekeknek. Ennek megfelelően a nagyobb, komplexebb eszközök az északi részen kaptak helyet, itt található a középkori vár, az őrtorony mászóka, a körhinta, lapülőkés hinták, az áthelyezett trambulin és a forgó játék. A déli területen is várják a kicsiket hinták. A kisebbek részére egyedi mérleghinta, és egy szerepjátékra alkalmas „majorság” is rendelkezésre áll.

Mindkét játszótérrészen napvitorlával fedett homokozót alakítottunk ki.

A játszótéren a 180 négyzetméteres járófelület térkő burkolatot kapott, 250 négyzetméteren a játszóeszközök alatt öntött gumiburkolatot alakítottunk ki. Ezen kívül a 191 négyzetméteres motorpálya aszfaltburkolatot kapott. A játszótéren a kombinált és interaktív egyedi játékeszközök változatos funkciókat kínálnak, és izgalmas játéklehetőségeket nyújtanak a gyerekek számára. A fenntarthatóság jegyében a meglévő játszóeszközök közül egy fészekhinta, egy forgójáték és egy trambulin megmaradt.

Ezen kívül 10 támlás pad, 6 szék, 4 kerékpártámasz kapott helyet és 5 hulladékgyűjtő edényt helyeztünk ki. A meglévő ivókút mellett egy újabbat is telepítettünk. A kerületi ivókutakat interaktív térképen ITT tekintheti meg.

Az ismeretterjesztés célját szolgálja a parkban elhelyezett információs tábla, amely a látogatók számára bemutatja testvérvárosunkat. A tábla részletes információkat tartalmaz az erdélyi településről. Olvasható egyebek között, hogy Szováta európai hírű üdülőváros és itt található a gyógyító erejéről is híres Medve-tó, a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A játszótér területét is megnöveltük a beruházás során: észak-déli irányban 15%-kal lett nagyobb az alapterület, így 2800 nm felületen játszhatnak a gyerekek nap mint nap.

A testvérvárosi parkok fejlesztése az elmúlt években:

2018:

  • Ochota park: a mélyárnyékos helyeken talajtakaró és évelők telepítése, 5 rossz állapotú fa kivágása, a helyére pedig 5 30/40 cm törzskörméretű fa telepítésével pótoltuk.
  • Szováta park: felújítottuk a homokozót és új mászóvárat telepítettünk, ezen kívül zöldfelület-karbantartási és berendezés-felújítási munkákat végeztünk el.

2019:

  • Kassa-Délváros: elbontottuk a szánkódomb régi funkcióját vesztett szánkódombját, az öntözött területen pedig teljes gyep- és évelő kert felújítási munkákat végeztünk.
  • Eszék park: felújítottuk a zöldfelületeket, felújítottuk a parki burkolatokat, felújítottuk a Lidl melletti térkő burkolatát.

 

 

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat ebben a ciklusban évente 1-1,5 milliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésre.

A közelmúltban készült el a kerület másik nagyszabású beruházása, május során adtuk át a csaknem 5000 négyzetméteres területen, ökopark jelleggel kialakított Thurzó parkot.