Ügyfélablak

Thurzó park: új közparkkal bővült a XIII. kerület

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Csaknem 5000 négyzetméteres területen, ökopark jelleggel alakította ki legújabb parkját a XIII. Kerületi Önkormányzat. A területen 12000 növényt, 77 fát ültettünk és 1800 négyzetméter gyepfelületet hoztunk létre. A pihenőpark mától 8 és 20 óra között fogadja az ide látogatókat.

Új közparkkal bővült a XIII. kerület. Ünnepélyes keretek között adta át a Thurzó parkot dr. Tóth József polgármester május 23-án. A XIII. kerület egy újabb parkkal gazdagodott, mely mostantól sokak számára biztosít pihenőteret, zöldfelületet.

A beruházás az AngyalZÖLD 3.0 program keretében valósult meg.

A Thurzó park jellemzői az ökopark jellegű kialakítás, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és fenntarthatóság. Ezen kívül lényeges elem az okosváros szolgáltatások biztosítása az új közparkban.

A pihenő, rekreációs funkció megteremtése érdekében izgalmas térélményeket és térelemeket építettünk ki az új közparkban. Az eltérő hangulatú és funkciójú mikroterek kialakítása növeli a bensőséges hangulatot. A pihenőjelleget három függőágy, padok, székek, napozóágyak és piknikasztalok biztosítják.

A parkban rendelkezésre áll palacktöltő, egyedi hangulatot ad a madáritató csobogó is. Emellett párásító sziklák és csobogó segítik a nagy melegben a hűsölést. Létesítettünk ivókutat is. A kerületi ivókutakat interaktív térképen ITT tekintheti meg.

A gyermekek számára alagutas kialakítású fatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta biztosítja a tartalmas időtöltést. A kerékpárosok számára 13 kerékpártámasz áll rendelkezésre, ezen kívül kerékpárpumpát is elhelyeztünk a területen, ezzel gyarapítva a kerékpáros stratégiához kötődően a XIII. kerület különböző pontjain elérhető pumpák számát.

A burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő. A park öntözését automata öntözőrendszer biztosítja.

Jellemző számok:

  • csaknem 80% a zöldfelület aránya a parkban,
  • 1 830 négyzetméteren terítettünk le gyepszőnyeget,
  • 109 látványos cserjét (pl.: füge, gránátalma, babérmeggy, rododendron, kiwi) és közel 3 000 kisebb cserjét ültettünk,
  • 256 örökzöld cserje került a parkba,
  • 77 fát telepítettünk.

A közvilágítást energiatakarékos LED lámpák biztosítják. A parkban kikapcsolódók biztonságára 6 térfigyelő kamera ügyel, melyek működtetésében mesterséges intelligencia segít.

Míg 20 évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 830 000 négyzetméter zöldfelületet üzemeltetett az önkormányzat, ma már 1,3 millió négyzetméterre növekedett a fenntartásunkban lévő zöldterület nagysága. A közterületi fák száma ezen idő alatt 20 ezertől több mint 31 ezerre emelkedett.

A park bejáratánál található komfortpont részeként  férfi, női és mozgássérült illemhelyet is kialakítottunk, a mozgáskorlátozott mosdóban pelenkázót is elhelyeztünk.

A mosdó és a parki sétányok akadálymentesek.

A park 6 bejáraton keresztül érhető el, 8:00 és 22:00 óra között látogatható.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.

A XIII. Kerületi Önkormányzat ebben a ciklusban évente 1-1,5 milliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésre.