Ügyfélablak

Zöldítés útfejlesztéssel egybekötve

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Újlipótvárosban szinte lehetetlen feladat a fásítás, mivel a beépítettség mértéke és az azzal együtt járó közműterheltség okán nem áll rendelkezésre elegendő hely fák telepítésére. A Katona József utca felújításának harmadik üteme keretében mégis sor került zöldítésre.

A XIII. Kerületi Önkormányzat fontos célja, hogy élhető körülményeket biztosítson a kerületben élők számára, és ennek szellemében valósítsa meg a fejlesztéseit is. Ennek jegyében az AngyalZÖLD 3.0 közterületi fejlesztési stratégiával összhangban és az Újlipótvárosi Mobilitási Tervhez igazodva valósítjuk meg útfejlesztéseinket is, keresve a lehetőséget az azzal egyidejűleg történő zöldítésre.

A Katona József utca felújításának harmadik üteme idén júliusban készült el. A munkálatok során 95 méteres útszakaszon végeztük el az útfelújítást, mely keretében felújítottuk a teljes aszfaltburkolatot, a határoló szegélysort és a kapubeállókat. Nem utolsó sorban az utca északi és a déli oldalán cseréltük a járda burkolatát is, felszabadítva a parkoló autóktól.

A felújítások tervezésekor kerestük a lehetőséget a zöldítésre, amelynek eredményeként az idei beruházási szakaszon is sikerült fát ültetni és zöldkazettát kialakítani. Ez nagy eredmény Újlipótvárosban, tekintettel arra, hogy ezen a szakaszon a fásítás a közműhelyzet adottsága miatt szinte lehetetlen.

A Katona József utca beruházása során a terület adottságait figyelembe véve a lehető legnagyobb arányban hoztunk létre új zöldterületeket. A Hegedűs Gyula utca és a Visegrádi utca közötti szakaszon hat zöldkazettát alakítunk ki, közülük négyet az északi, kettőt pedig a déli oldalon.

Ezen kívül elültettünk 4 fát is, melyek az északi oldalon szépítik a Katona József utca megújult szakaszát.

Zöldítés a teljes projekt keretében

A Katona József utca korábbi szakaszain is kiemelt szempont volt a zöldítés, így a 2021. évben felújított Pozsonyi utca és Tátra utca közötti szakaszon és a 2022. évben elkészült Tátra utca és Hegedűs Gyula utca közötti szakaszon egyaránt ültettünk fákat és zöldítettünk több területen.

Az I. szakasz zöldítése:

A Pozsonyi utca és Tátra utca közötti szakaszon 9 fát ültettünk és 4 új zöldkazettát létesítettünk. Ezzel ezen a részen 123 négyzetméter zöldterületet hoztunk létre.

A II. szakasz zöldítése:

A Tátra utca és Hegedűs Gyula utca közötti szakaszon 5 fát ültettünk és mellette 17 zöldszigetet alakítottunk ki. Ebben a beruházási fázisban összesen 223 négyzetméter zöldterülettel bővült Újlipótváros legdélibb területe.

A III. szakasz zöldítése:

A Hegedűs Gyula utca és a Visegrádi utca közötti szakaszon a fent már említettek szerint 4 fát ültettünk, ezzel együtt 6 zöldkazettát létesítettünk. Az idei fejlesztés keretében további 90 négyzetméterrel bővült a zöldterület.

Ennek eredményeként együttesen 18 fát ültettünk, 27 zöldkazetta díszíti a Katona József utca Pozsonyi utca és Visegrádi utca közötti szakaszát és 436 négyzetméterrel bővült az utca egészében a zöldterület.

 

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.

Amennyiben észrevétele, kérdése van, itt megteheti.