Ügyfélablak

Sikeres az esővízgyűjtő pályázat

Közterületek, parkolás

Több tucat magánszemély és lakóközösség szerezhet be esővízgyűjtő berendezést önkormányzati támogatással. Az idén első alkalommal meghirdetett pályázat nyertesei már megvásárolhatják az eszközöket, mellyel klímatudatosan és költséghatékonyan locsolhatnak.

Összesen 38 pályázó részesült idén támogatásban az esővízgyűjtők beszerzésére meghirdetett pályázaton. A XIII. Kerületi Önkormányzat által 2023-ban első alkalommal meghirdetett pályázata népszerű volt, magánszemélyek és lakóközösségek egyaránt jelentkeztek a támogatásra, melynek keretében legfeljebb 100 ezer forintot igényelhettek esővíz gyűjtésére alkalmas eszközök beszerzésére.

Az érdeklődők a kerület minden pontjáról jelentkeztek, és amennyiben a pályázati feltételeknek megfeleltek, akkor részesültek az anyagi támogatásban. Ennek köszönhetően valamennyi érvényes pályázat benyújtója beszerezheti a kiszemelt berendezést.

A pályázati nyertesek egy 200-300 literes esővízgyűjtő tartályt és/vagy tömlőkocsira szerelt 50 fm öntözőtömlőt vásárolhatnak a pályázati forrás segítségével, melyre kétéves fenntartási kötelezettséget vállalnak.

Az esővízgyűjtő pályázat illeszkedik a kerület zöld szemléletéhez, a környezettudatosság ugyanis a XIII. kerületben kiemelt szempont.

Ez a szemlélet az AngyalZÖLD 3.0 stratégiában is megjelenik.