Ügyfélablak

Két helyszínen újítottunk fel parkolókat idén

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Elkészült az idei évre tervezett két parkolófelújítás a XIII. kerületben. Ennek köszönhetően összesen 192 várakozóhely kapott új burkolatot a kerület két helyszínén 2023-ban.

A  Petneházy utca Röppentyű utca – Hajdú utca közötti szakaszán és a Tatai utca Fáy utca – Tahi utca közötti szakaszán folytatódott idén a XIII. Kerületi Önkormányzat parkolófelújítási programja.

A 2023. évben két helyszínen terveztük a régi, rossz állapotú parkolók burkolatának felújítását. A munka elkészült, mindkét parkolót a régi nagyságban, de megújult állapotban használhatják a környéken élők és dolgozók.

 

Tatai utca

 

A Tatai utca nyugati oldalán 264 méter hosszú szakaszon újultak meg a parkolóhelyek idén. A teljes területen gyephézagos betonkő burkolatot fektettünk le a párhuzamos és a merőleges parkolóhelyekre egyaránt.  A kapubehajtók esetében 8 cm vastag térkövet helyeztünk a megnövekedett terhelésre tekintettel, a járdafelületeket az egyéb szakaszokon 6 cm vastag térkővel burkoltuk.

A Tatai utca érintett szakaszán ezen kívül egybefüggő, akadálymentes, az útpályától elválasztott járdát építünk, ezzel segítve a biztonságos gyalogosközlekedést. A beruházás részeként a területen 954 négyzetméterre növeltük a zöldfelületet és 24 fát ültetünk.

 

Korábbi ütemek:

A Tatai utcai parkolók felújításának első üteme a Tatai utca 2-54. számok előtt 2020 tavaszán valósult meg. Ebben az ütemben az út mellett közvetlen merőleges felállású parkolósávot építettünk, mely gyeprácskő burkolatot kapott. A parkolók mellett a kapubehajtók is átépültek, továbbá a beruházáshoz kapcsolódóan 800 négyzetméter nagyságú terület füvesítése is megtörtént. A teljes területen 94 új parkolóhelyet alakítottunk ki ebben az ütemben. A különálló parkolóhelyek esetében járdát is építettünk a megközelítés segítése érdekében.
A második ütem keretében a Tatai utca 88 és a Futár utca közötti szakaszon összesen 120 méteren újítottuk meg a parkolót. Ez a szakasz 2022. júliusban készült el. A kivitelezés során megújultak a parkolók, a gyalogos járda és kapubehajtók is. Az út mellett közvetlen merőleges felállású parkolósáv gyeprácsos burkolatot kapott. Az érintett szakaszon 23 merőleges állású parkoló áll az autósok rendelkezésére.

 

A 2023. év nyarán pedig már a harmadik üteme készült el a Tatai utcai parkoló felújításának, ezúttal a Fáy utca és Tahi utca közötti szakasz újult meg.

Petneházy utca

 

A területen a parkoló teljes aszfalt szerkezetét kopórétegben lemarva történt a felújítás. Összesen 146 parkolóhelyet újítottunk meg a beruházás részeként.  A kivitelezés során törekedtünk a meglévő geometriai és magassági vonalvezetés megtartására, ennek köszönhetően a parkolóút mindkét oldalán elhelyezkedő parkolóállások a korábbi állapothoz hasonlóan helyezkednek el. A beruházás részeként a Hajdú utca és a Petneházy utcai csomópontot is teljesen átépítettük.

A kivitelezés keretében a Petneházy utcai parkoló esetében a kapcsolódó járdafelületeket is felújítottuk, térköves járdára cseréltük, melynek szegélyezése ugyancsak teljesen megújult. Ezen a területen összesen 150 négyzetméter zöldfelületet hozunk létre a beruházás keretében, valamint 6 fát ültetünk el.

 

Korábbi ütem:

A Petneházy utcai parkoló felújításának első üteme keretében a Hajdú utca és az Üteg utca között található parkolója újult meg, melyet 2022. júliusban vehettek birtokba a környékbeli autósok. A területen átépítettük a parkoló teljes aszfaltszerkezetét, a parkolót körülvevő járdafelületeket térköves járdára cseréltük, és ezek szegélyezése is teljesen megújult. Összesen 109 parkolóhely létesült, melyek közül 3 mozgáskorlátozott parkolóhely. Kialakítottunk emellett 2 forgalomcsillapító küszöböt az utcaszakasz elején és végén.

 

A 2023-as évben a második ütem került sorra, amelynek köszönhetően már a Petneházy utca Röppentyű utca és Hajdú utca közötti szakaszán is a megújult a parkolót használhatják az autósok. A második ütem elkészültét követően a parkoló teljes területén 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettünk be.

A két idei beruházás eredményeképp összesen 192 parkolóhelyet használhatnak megújult burkolattal az autósok.

A felújításokat a terveknek megfelelően valósítottuk meg.

A parkolófelújítások mellett útfelújításokkal is fejlődik a kerület, legutóbb a Katona József utca felújítása készült el.