Ügyfélablak

Átadtuk az öko játszóteret a Gyöngyösi sétányon

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Kicsik és nagyok egyaránt örömmel használhatják mostantól a Gyöngyösi sétány megújult játszóterét. A környezeti nevelés céljával kialakított, a természetes szemléletet és a természetes anyaghasználatot tükröző játszótéren sok érdekességet találnak a gyerekek, egyebek között a megújuló energiaforrások használatával találkozhatnak a víz- és szélkeréken, valamint a napelemen keresztül.

Ünnepélyes keretek között adta át a Gyöngyösi sétányon elkészült játszóteret dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A beruházás a  XIII. Kerületi Önkormányzat finanszírozásával valósult meg. A felújítás 311 millió forintból valósult meg. Az idei évben összesen 600 millió forintot költ a XIII. Kerületi Önkormányzat játszótéri fejlesztésekre – emelte ki az átadón dr. Tóth József polgármester.

A Gyöngyösi sétány megújult játszóterét a környezeti nevelés céljával, a fenntarthatóság alapelveire építettük, amelynek kialakítása a környezettudatos életmódot tükrözi, de figyelembe veszi a fenntartási és játszótér használhatóságának igényeit is. A játszótér fontos elemei az oktató, nevelő szándékú játékok, berendezési tárgyak. A gyermekek találkozhatnak a megújuló energiaforrások használatával víz- és szélkeréken, valamint a napelemen keresztül.

A gyerekek egyik kedvencét megtartottuk a játszóeszközök közül, így a tűzoltóautón ezután is játszhatnak a kicsik. A többi játszóeszközt lecseréltük természetes anyagokból, főként fából készült változatokra. Egyebek között a gyermekek számára búvóhelyet biztosító kisház került a játszótérre, de került ezen kívül a területre rugós játékokat helyettesítő fából faragott malac, többfunkciós homokozó mászóka és homokozó játék is. A megújult játszótéren mászóvár, kétüléses hinta, egyensúlyozó gerenda és rönkök, forgójáték, mókuskerék kapott helyet. Újdonság még még a markoló, a zsilip és az élő fűzépítmény is a Gyöngyösi sétány játszóterén.

Játszótereinken nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kicsik és a játszótereken tartózkodó szüleik számára vízvételi lehetőséget biztosítsunk. Ennek érdekében a Gyöngyösi játszótéren a szokásos ivókút mellett nyomós kutat is elhelyeztünk.

 

A 2023. évi játszótéri felújítások:

  • Szováta parki játszótér felújítása
  • Petneházy utca 92. játszótér
  • Dráva utcai játszótér és pihenőpark fejlesztése

 

Játszótereink:

  • a kerületi játszóterek száma: 60
  • összes játszóeszköz száma: 497
  • összes játszótér területe: 58 202 négyzetméter

Júliusban nem ez az első átadó a kerületben. Július 3-án adtuk át a megújult Röppentyű utcát, a Röppentyű utca felújításával a Pap Károly utca-Röppentyű utca-Göncöl utca tengely befejező szakasza készült el.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.