Ügyfélablak
Dekoráció Dekoráció

Nem lakáscélú ingatlanok Helyiség bérleti jogának átadása

Amennyiben a helyiség bérlője nem kívánja a helyiséget tovább használni és át akarja adni a helyiség bérleti jogát, megállapodhat annak bérleti jogának átruházásában. A bérleti jog átadó és az átvevő által megkötött megállapodás a tulajdonos hozzájárulása esetén válik érvényessé, a helyiség bérleti szerződést ez után lehet megkötnie az átvevőnek.

Polgári jogi megállapodást kell kötni.

Amennyiben a helyiség bérlője úgy dönt, hogy nem kívánja a helyiséget tovább használni és a helyiségben elvégzett beruházások ellentételezéseként át akarja adni a helyiség bérleti jogát, megállapodhat annak bérleti jogának átruházásában. Az átruházásra vonatkozóan az átadónak és az átvevőnek polgári jogi megállapodást kell kötni, melyet annak létrejöttétől (aláírásától) számított 15 napon belül a bérbeadóhoz be kell nyújtani jóváhagyásra.

A bérleti jog átadó és az átvevő által megkötött megállapodás a tulajdonos hozzájárulása esetén válik érvényessé, ezért a helyiség felek közötti birtokba adására és az átadóval a bérleti szerződés megkötésére ezt követően kerülhet sor.

Helyiséget bérbe adni határozott időre, továbbá feltétel bekövetkeztéig vagy határozatlan időre lehet, melyről az iratok benyújtásakor a kérelemben az átvevőnek írásban nyilatkoznia kell.

Amennyiben az átvevő a határozott idejű bérleti szerződés megkötését választja, úgy az átadó meglévő határozott idejű bérleti jogviszony időtartamát veheti át. Meglévő határozatlan idejű bérleti jogviszony esetében, amennyiben az átvevő nem vállalja a határozatlan idejű bérleti jogviszony megváltásának feltételét, úgy a határozott idejű bérleti jogviszony 5 évig tart (további 5 éves előbérleti jog biztosítása mellett).  

A kérelemhez csatolandó dokumentumokról és a tulajdonosi hozzájárulás megadásának feltételeiről ITT tájékozódhat részletesen.

Formanyomtatványunk innen letölthető:

kérelem bérleti jog átadására

Ügyintézés módjai

Személyes ügyintézés Lefelé nyíl

Lehel Csarnok, Galériaszint
1134 Budapest, Váci út 9-15.

+36 1 478-5050
+36 1 478-5059

Az ügyfélfogadás részletei elérhetők ITT.

Béke utcai ügyfélszolgálat
1131 Budapest, Béke utca 65.

+36 1 450-3123
+36 1 350-3728

Az ügyfélfogadás részletei elérhetők ITT.