Ügyfélablak

Új park létesül az Országbíró lakótelepen – várjuk a véleményüket

Közterületek, parkolás

Összesen 1750 négyzeteméteres területen létesülhet új park az Országbíró sétány mellett. A tervek két változatban elkészültek. Véleményüket március 10-ig várjuk.

Új park létesítését tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat az Országbíró utca 14. szám alatti telken. Az itt található két szolgáltatóház elbontásával újabb zöldterülettel gazdagodhat a XIII. kerület, amely hozzájárul a környéken élők életminőségének további javulásához.

Összesen 1750 négyzetméteren alakítunk ki zöldterületet az önkormányzati beruházásnak köszönhetően. Dél felől az Országbíró sétány, észak felől pedig a parkoló határolja a területet.

A fejlesztés területe az alábbi képen piros kerettel jelölve látható:

A bontások után kialakuló üres területre két változatban készült el a koncepcióterv.

A változat: Az elsőben egy fitneszterület létesítünk, mellette pihenőparkot hozunk létre.

B változat: Ebben a verzióban egy közösségi kertet alakítunk ki mellette pihenőparkkal.

Pihenőpark

A pihenőpark mindkét változatban a terület kétharmadán kap helyet. A park jellegét a két szinten elhelyezett teraszok és az azokon lévő zöld blokkokba telepített bokorfák csoportos megjelenése határozza meg. Ezek alatt a talajszintet alacsony talajtakaró növényfelületek fogják borítani.

A kialakított tereket stabilizált szórt burkolatú utakon járhatják be majd a park látogatói. Az alsó szinten lévő terek magassága az Országbíró utca magasságával nagyjából megegyező lesz. Megszűnik a terület jelenlegi rézsűjellege, a szintkülönbségeiket lépcsővel hidaljuk át. Ennek eredményeképpen két különböző szinten pihenőrészeket alakítunk ki. Az egyik szintről a másikra 3 lépcsőfok vezet majd. Ezeket a tereket egy 40-50 cm magasságú látszóbeton támfal keretezi majd.

A terület északi része a parkolóval megegyező magasságban lesz.

Padokon pihenhetnek meg a parkba látogatók, ezen kívül 3 hulladékgyűjtőt helyezünk ki.

 

A koncepciótervekről bővebben

„A” változat

Ebben a változatban a pihenőpark mellett egy fitnesztér kap helyet. A fitneszeszközök színes öntött gumiburkolatra kerülnek a biztonságos és kényelmes használat érdekében. Helyet kap itt a tervek szerint egy HBH saját súlyos erősítő eszköz és 3 kisebb gép (elliptikus tréner, sítréner és légben járó). Ülőbútorok is kerülnek a területre, a tervek szerint összesen nyolc darab. Ezen kívül kihelyezünk egy ivókutat és hulladékgyűjtőt is. Az árnyékot 2 napvitorla biztosítja.

Az „A” változat koncepcióterve:

„B” változat

A terület nyugati oldalán helyezünk el egy kerítéssel körülvett közösségi kertet a B változat szerint, melyben összesen 32 kiemelt ágyást alakítunk ki. Az ágyások 1,5 méter szélesek és 2 méter hosszúságúak lesznek egységesen. Kiemelt ágyásokat alakítunk ki, melyek kiemelése vörösfenyőből vagy akácfából készül.

A közlekedőfelületek a tervezett kisház és a közösségi tér területén, valamint a bejáratok környezetében térkőből épülnek kerti szegély határolással. A tervezett térköves felületen lehetőséget biztosítunk a mozgásukban korlátozottak számára is kertészkedésre, itt helyezünk el a 32 ágyás közül négyet.

A többi ágyást mulcsfelület veszi körül, amelyet műanyag szegély határol. A kertben 3 ponton kerül helyezünk ki kerti csapot, melyek segítségével az ágyások öntözése megoldható. Az ágyások között egy pihenőpont létesül padokkal. A kertben a B változatban készült koncepciótervek szerint helyet kap 2 komposztáló, 2 piknikasztal, 3 kerékpártámasz.

A „B” változat koncepcióterve:

Véleményezés

Véleményüket, észrevételüket a fejlesztés koncepcióterveiről március 10-ig várjuk a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen.

 

Ha más területre vonatkozóan van fejlesztési javaslatuk, azt a közösségi költségvetés keretében tehetik meg.