Ügyfélablak

Tűzvédelmi tanácsok közös képviselőknek

Ingatlangazdálkodás

Tűzvédelmi kérdésekben tartott előadást a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársa a XIII. kerületi társasházak közös képviselői számára a legutóbbi alkalommal. A témában számos kérdésre kaphattak választ az érdeklődők.

Most visszaidézve a legutóbbi Közös Képviselői Klub témakörét a kérdések közül válogattunk, a tűzvédelmi tanácsokat közzétesszük tájékoztatásul, segítendő a kerületünkben működő társasházakat és közös képviselőket. Peredi Krisztián tűzoltó alezredes hatósági osztályvezető segíti a témában a közös képviselőket, társasházakat.

 

Milyen jogszabályokat kell ismerniük a témában a társasházaknak?

A tűzvédelmi munkát, a szankcionálást több jogszabály és előírás határozza meg. A tűzvédelmi törvény határozza meg az alapelveket, amiket be kell tartani. A jogszabály a hatóságra, gazdálkodó szervezetekre, magánszemélyekre egyaránt vonatkozik. Az országos tűzvédelmi szabályzat konkrét tűzvédelmi szabályokat fogalmaz meg.

A tűzrendészeti irányelvek segítséget adnak abban, hogy mi az a minimálisan elfogadható szint, amit tartani kell.

Az 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról – ez a jogszabály rendelkezik a tűzvédelmi házirendről is.

A tűzvédelmi bírságot szabályozza 259/2011. (XII. 7.) kormányrendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról.

 

Milyen esetekben szabnak ki bírságot?

A 259/2011-es kormányrendelet meghatározza, mely szabálytalanságokért szabható bírság, és annak mi a minimális és maximális összege.

Vannak olyan szabálytalanságok, amiknél a szankció egyértelműen tűzvédelmi bírság kell, hogy legyen. Ezek közül a legfontosabb, hogy a menekülési útvonalon szabálytalan tárolás bírság kiszabását vonja maga után.

A lakóépületet üzemeltető szerv, a társasház mint jogi személy vagy a lakásszövetkezet számára szabják ki a bírságot. Jellemző, hogy a tűzvédelmi bírságot felosztják a lakók között, akik a szabálytalanságokért felelnek – ez a gyakorlat. Ez azonban a társasház döntése. A szankció érintettje ilyen esetben a társasház. Ebből adódóan a lakó nem fog tudni fordulni a hatósághoz az ügyben.

Amennyiben az ellenőrzés tapasztalatai nem teszik szükségessé, hogy szigorúan ítéljék meg a helyzetet, akkor figyelmeztetés a szankció, egyúttal kötelezve a társasházat a szabálytalanság megszüntetésére azonnal vagy megadott határidővel.

 

Szükség van tűzvédelmi házirendre egy társasházban?

Alapvető kérdés, hogy van-e tűzvédelmi házirendje az épületnek. Ezzel minden társasháznak rendelkeznie kell bizonyos lakásszám felett.

Alapesetben tűzvédelmi szabályzat rendezi az épület üzemeltetésével kapcsolatos feladatok leosztását. Társasházak, lakóépületek esetén tűzvédelmi szabályzat nem szükséges, de tűzvédelmi házirendet kell készíteni, ha három emeletnél magasabb épületről van szó, amelyben 15-nél több lakás található. A lakókra vonatkozó általános követelményeket kell kidolgozni ebben a dokumentumban. Így egyebek között a tárolásra vonatkozó szabályok, a nyílt láng használatára, dohányzásra vonatkozó szabályzat, tűzoltó felvonulási területre vonatkozó szabályok.

 

Mire kell kiemelten ügyelniük a társasházaknak?

Az ellenőrzések túlnyomó részén a tárolás a probléma.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tiltja a menekülési útvonalon éghető anyagok tárolását. Ez alól nincs kivétel. Amennyiben ilyen szabálytalanságot megállapítanak, kötelező bírságot kiszabni.

 

Mi az a menekülési útvonal és miként kell azt biztosítani?

Menekülési útvonal az az útvonal, ami a lakás kijáratától a biztonságos térig – az esetek túlnyomó részében a szabad tér – tart. A lakás előtti rész, a lépcsőház és a lépcsőházból a szabadba vezető útvonal. Ennek esetén a minimális útszélesség 1,1 méter – ilyen szélességet biztosítani kell szűkítés nélkül a meneküléshez. Ahol panelház esetén a folyosó ennél szűkebb, ott nincs mit tenni, a szélesség adott. De sem kerékpár, sem babakocsi, sem szekrény nem szakíthatja meg menekülési utat.

A menekülési útvonal megfelelő szélessége elengedhetetlen két okból: egyfelől azért, hogy a lakók biztonsággal el tudják hagyni a lakásukat, másfelől azért, hogy a tűzoltók és a mentők útját kell segítse. Hordággyal való közlekedés sem megoldható egy leszűkített folyosón, erre minden esetben ügyelni kell.

 

A közös képviselőknek szóló információkat ITT gyűjtöttük Önöknek össze.

Az Ingatlangazdálkodó Divízió elérhetőségeit ITT találják.