Ügyfélablak

Petneházy utcai új építésű lakásokra pályázhat – itt olvashatja, hogyan

Ingatlangazdálkodás
Pályázati hírek

Önkormányzati lakást bérelne új építésű házban? Szép otthonba, új környezetbe költözne? A Petneházy utca 90. szám alatti házban 41 és 86 m2 közötti méretben kínálunk bérbeadásra lakásokat. Április 22. 16.00 óráig adhatja be pályázatát az ingatlanok bérleti jogára. Hogy miként, arról részleteket cikkünkben talál.

A témakört kérdés-válasz formájában jártuk körbe annak érdekében, hogy minden érdeklődő megtalálja a számára fontos információkat a pályázatról. Ha mégis kérdése van, munkatársaink a cikkünk végén található elérhetőségeken segítenek.

 

Ki jelentkezhet a Petneházy utca 90. szám alatt meghirdetett lakásokra?

A pályázatra olyan személy pályázhat, aki

  • XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló bérlakás bérleti jogával rendelkezik, és a pályázat elnyerése esetén azt leadja a bérbeadónak, vagy
  • aki a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló bérlakás bérleti jogával nem rendelkezik, de legalább három éve létesített állandó lakóhelyet a XIII. kerület közigazgatási területén és életvitelszerűen a XIII. kerületben él, és vállalja, hogy a megpályázott lakásra az önkormányzati tulajdonú lakások béréről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott tizennyolc havi bruttó bérleti és üzemeltetési díjnak megfelelő szerződéskötési díjat megfizeti.  Fontos tudni, hogy a szerződéskötési díj nem jár vissza. Olyan bérlő, aki bérlakás bérleti jogával rendelkezik, szerződéskötési díj megfizetésének vállalásával nem jogosult kiváltani a lakásleadási feltételt, figyelemmel arra, hogy egy bérlőnek egyidejűleg egyetlen önkormányzati bérlakásra állhat fenn bérleti joga.
  • aki legalább 3 éve létesített állandó lakóhelyet a XIII. kerület közigazgatási területén és életvitelszerűen a XIII. kerületben él. E jogszabályi feltétel alól mentesül az a pályázó, aki a XIII. Kerületi Önkormányzat XIII. kerületen kívül található lakásának leadásával pályázik, amennyiben legalább 3 éve létesített állandó lakóhelyet az önkormányzat tulajdonában lévő lakásban vagy e lakcímlétesítés és a XIII. kerületi lakhatás együttesen eléri a 3 évet, és az életvitelszerű lakhatás feltételei minden esetben igazoltak.

 

– Elvárt a jelentkezőktől a XIII. kerületi lakcím?

Igen, azonban e jogszabályi feltétel alól mentesül az a pályázó, aki a XIII. Kerületi Önkormányzat XIII. kerületen kívül található lakásának leadásával pályázik.

– Mit kell vállalniuk a beköltözőknek?

A bérleti szerződés határozott, 5 éves időtartamra szól, mely meghosszabbítható. A lakásokra a birtokbaadás napjától bérleti és üzemeltetési díjat, valamint a lakás használatával összefüggésben felmerülő közüzemi és szolgáltatási díjakat szükséges megfizetnie a leendő bérlőknek.

A lakások lakbére egységesen piaci alapú, amely a 2024. évben 1.440 Ft/m2/hó + ÁFA.
A lakbéren felül 500 Ft/m2/hó + ÁFA üzemeltetési költséget szükséges megfizetni.

További feltétel, hogy a bérlő köteles a lakáson belül található gépészeti központra a gyártó által meghatározott, feljogosított céggel karbantartási szerződést kötni, valamint elvégezni a berendezés minden felhasználó számára előírt karbantartási feladatait.

– Milyen lakások elérhetők a mostani pályázaton?

Az épületben 41-86,5 m2 közötti 1 + ½; 1 + 2 ½; 2 szobás és 2 + ½ szobás lakások létesültek, ezek érhetők el mostani pályázatunkon. Energetikai besorolásukat tekintve „AA+” kategóriába soroltak. Ezen kívül 75 gépkocsibeálló, 64 pincei (mélygarázs) és 11 utcai teremgarázsban biztosított a parkolás. Minden lakáshoz tartozik tároló helyiség.

– Mikor lehet ezeket megtekinteni? Mivel készüljenek az érdeklődők a megtekintésre?

Az alábbi időpontokban lehetséges a lakások megtekintése. Előkészületet nem igényel a lakásmegtekintés. Kérdéseiket a helyszínen feltehetik munkatársunknak.

  • március 13. (szerda) 09.00 – 11.00 óra
  • március 26. (kedd) 14.00 – 16.00 óra és
  • április 11. (csütörtök) 08.00 – 10.00 óra között

 

– Csak egy lakásra vagy többre is lehet pályázni a meghirdetettek közül?

A pályázatban a pályázónak 1 lakás megjelölésére van lehetősége.

– Aki végül elnyeri a pályázaton a kiszemelt lakást, mikor költözhet be?

A nyertesnek a bizottsági döntésről szóló írásos értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül kell a lakásbérleti szerződést megkötni a lakásra megállapított három havi bruttó lakbérnek megfelelő óvadék díj megfizetésével.

A szerződéskötést megelőzően, az a pályázó, aki a szerződéskötési díj megfizetését vállalta köteles a szerződéskötési díjat egy összegben megfizetni, mely nem jár vissza.

Nyertes pályázat esetén a szerződés megkötésének a feltétele a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. által kiállított, ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány, amellyel igazolja, hogy sem ő, sem a vele együtt költöző személyek nem rendelkeznek beköltözhető ingatlantulajdonnal.

Az elnyert lakás az állapotfelmérést és a szerződéskötést követően birtokba vehető.

– Kit kereshetek, ha további kérdésem van?

Munkatársaink kérdés esetén állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Lakásgazdálkodási kérdések:

Alföldi Mária – telefon: +36-1/450-31-15,

Műszaki kérdések:

Kiss Zalán – telefon: +36-1/450-31-35.

A pályázat részleteit itt ismerheti meg.

Ügyfélszolgálati irodáink elérhetőségét ITT találja.