Ügyfélablak

Péter Gábor polgármesteri dicséretet kapott

Egyéb

Polgármesteri dicséretben részesült Péter Gábor, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. koordinátora. A díjat június 1-jén vehette át dr. Tóth Józseftől, a XIII. kerület polgármesterétől. Társaságunk munkatársa 2005. óta dolgozik a XIII. kerületben és a XIII. kerületért. A díjról és mindennapi feladatairól beszélgettünk a kitüntetettel.

Péter Gábor 2005-ben kezdett a Sima Út Kft-nél dolgozni, akkor takarítógépet kezelő munkatársként állt munkába. Hamar egyértelművé vált, hogy más feladatkörben célszerű tovább foglalkoztatni, így egy évvel később gépkocsivezetőként folytatta kibővített feladatkörrel: a közfoglalkoztatottak feladatellátásának koordinációját bízták rá. Ő szervezte az érintett munkatársak napi feladatellátását és egyúttal ellenőrizte is azt. 2011-ben emellett a Prevenciós Központtal való szoros együttműködésben a Prevenciós Központ akkori vezetőjével, dr. Kádár Sándornével a közfoglalkoztatottak feladatellátása terén dolgoztak együtt.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 2012. évi megalakulását követően a zöldterületek üzemeltetéséért felelős társasághoz került, ahol a parkgondnoki állomány tevékenységének koordinálásáért felel. Jelenleg 16 parkgondnok, 8 közfoglalkoztatott és négy gépkocsikísérő munkáját irányítja.

– Nem könnyű feladatot végzel: a közterületeken kint dolgozó munkatársak feladatának szervezése és ellenőrzése nemcsak folyamatos jelenlétet és éberséget, hanem az azonnali beavatkozás képességét is megkívánja. Minek a visszaigazolása számodra a most megkapott polgármesteri dicséret?

– Az elmúlt évtizedek folyamatos és kitartó munkájának elismeréseként fogom fel. Számomra ez azt jelenti, hogy az általam képviselt irány és a napi munkavégzésem során szem előtt tartott értékek elismerése történt meg a díjjal. Mindennapi munkámat három fő szempont határozza meg: szigorú, következetes, ugyanakkor empatikus vagyok. Hiszem, hogy ezeknek együtt és jó arányban kell meglenniük a sikeres feladatellátáshoz. A polgármesteri dicséret számomra azt igazolja vissza, hogy jól végzem a munkámat, jól gondolkodom az önkormányzati munka értékeiről és az ezzel kapcsolatos elvárásokról, és ennek célként kell megmaradnia a jövőben is.

– Mi a legnagyobb nehézség a számodra?

– Nem könnyű élethelyzetben vannak azok, akikkel együtt dolgozom. A közfoglalkoztatottak és parkgondnokok élete sok esetben hullámvölgyekkel teli, hangulatuk rendkívül hullámzó, jóval nehezebben és érzékenyebben élik meg a mindennapokat, mint a legtöbben. Ezzel együtt kell tudni működni, őket ezzel együtt és a körülményeik figyelembe vételével kell napi szinten a megfelelő színvonalú feladatellátásra ösztönözni. Mindig elsőrendű cél, hogy a feladat el legyen végezve, hiszen a közterületek állapotáért, a kerület rendezettségéért dolgozunk. Mindezt azonban a munkavállalók adottságainak és körülményeinek figyelembe vételével kell tudnom elérni, hatékonyan és eredményesen. A munkám egy részét a konfliktusok kezelése és menedzselése jelenti, de hiszem, hogy ez is fontos a közös eredményességhez.

– Mi a legnagyobb kihívás számodra?

– Az igazi kihívásnak a megfelelő színvonalú feladatellátást tekintem, amely a kerületi lakosok számára élhető kerülethez járul hozzá. Egyre komplexebb kihívásokat jelent napi szinten a megújuló kerület, ahol az azonnali és az állandó feladatok ütemezett és szervezett ellátása napi szinten és elvárható színvonalon kell, hogy megtörténjen. Volt időszak, amikor 240 ember munkáját irányítottam – a legtöbbekét akkor, amikor a törvényi kötelezettség okán a munkaügyi központok révén munkanélküliek sokasága jelent meg közfoglalkoztatottként nálunk is. El kellett vállalják a feladatot, kötelező volt dolgozniuk, de nem voltak ebben motiváltak, nem akartak dolgozni. Most kevesebb emberrel dolgozom, de a kerület ugyanakkora, a területet ugyanúgy rendben kell tartani.

– Hogy néz ki egy napod?

– Reggel a Közszolgáltató Zrt. telephelyén eligazítom a munkatársakat, átbeszéljük az aznapi helyszíneket, a feladat aktualitásait. Utána előkészítem az autót, a védőitalt, a szükséges eszközöket. A délelőtt során ellenőrzöm a feladatellátást, minden nap egy aznapra meghatározott útvonal mentén veszem sorra a helyszíneket, ellenőrzöm a létszámot és a munkatársakat. Mindeközben – ha szükség van rá – segítem a munkatársakat eszközökkel vagy más módon, ahogy a helyzet kívánja. Elintézem a jelenléti adminisztrációt, emellett sok esetben eseti ügyeket, helyzeteket kezelek. Nem ritkán fordul elő, hogy váratlan helyzet adódik, ez átcsoportosítást, azonnali beavatkozást igényel. A közfoglalkoztatottak a Prevenciós Központtól ebédben is részesülnek, ezt a munkatársaknak én viszem ki a munkavégzésük helyszínére, így folyamatosan tudnak dolgozni. A délutáni órákban a délelőtti tapasztalatokra és az aznapi beosztásra figyelemmel kialakított menetrend szerint folytatom újra az ellenőrzéseket. A közfoglalkoztatottak feladatellátása tekintetében minden délután a közfoglalkoztatottak adminisztrációját is elvégzem a Prevenciós Központban az ottani kollégákkal közösen. Délután 4 órakor pedig a Közszolgáltató Zrt telephelyén a parkgondnok munkatársakkal egy napi tapasztalatokat összegző eligazítást tartunk, amikor ők is elmondhatják kéréseiket, panaszaikat, melyekre mindig igyekszem választ adni, megoldást keresni. Minden napon hasonlóan zajlik, adott menetrend szerint történik, mégsem érzem monotonnak. Szeretem ezt csinálni, és örömet okoz, hogy olyan munkát végzek, amiben jártas vagyok és amihez – úgy érzem – érzékem és képességem is van. Én erre születtem, emberekkel foglalkozni, együttműködni, irányítani. Örömet okoz számomra, hogy úgy érzem, az embereim is szeretnek és megbecsülnek. Számomra ez az igazi elismerés.

– Szabadidődet mivel töltöd?

– Minden időt a családommal, a hét éves kisfiammal és a feleségemmel igyekszem tölteni. Amikor tehetem, uszodába járok úszni és vízilabdázni, ez kikapcsol. Este pedig, amikor lefeküdt a család, rendszerint a számítógép elé ülök.

Gratulálunk Péter Gábornak az elismeréshez!

 

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai közül Kapás Éva is polgármesteri dicséretben részesült, róla korábbi cikkünkben olvashatnak.