Ügyfélablak

Okos parkolás segíti a parkolóhelyet keresőket

Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Jelentős területet vont be az okos parkolásba a XIII. Kerületi Önkormányzat nemrégiben, miután újabb 750 parkolóhelyen alakította ki az új rendszert a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca és a Szent István körút által határolt területen. Az okos parkolás optimalizálja a meglévő helyek kihasználtságát és az utazási időt.

Becslések szerint a belvárosi forgalom 30 %-át szabad helyet vadászó autók teszik ki, amelyek adott esetben többször is végigaraszolnak ugyanazon az útvonalon, remélve, hátha  felszabadul egy hely a környéken. Ez jelentős környezetterheléssel jár, a forgalom zavaró az ott élők és a gyalogosok részére, felesleges többletautókázást okoz az autósok számára. Ez a probléma ismerős az Újlipótvárosban is, a környék forgalma jelentősen meghaladja a kívánatos mértéket. A technológia szerencsére megoldást nyújt, legalább is lényegesen könnyít ezen a helyzeten.

A XIII. kerületben az Újlipótvárosban a XIII. Kerületi Önkormányzat fejlesztésének köszönhetően az autósok 2022 decemberétől kezdve használhatják a Smart Lynx Kft. által üzemeltetett utcai okos parkolási rendszert. Az okos parkolás a XIII. kerületben már korábban biztosított volt egy korábbi önkormányzati beruházás eredményeképpen, 2019 óta ugyanis a Szent István parknál 100 közterületi parkolóhely telítettségét lehetett ilyen módon nyomon követni. Ez a rendszer most újabb 750 szenzorral bővült a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca és a Szent István körút által határolt területen.

A digitális okos parkolási rendszer alapját parkolóhelyekre telepített szenzorok képezik, amelyek segítségével elérhetővé válnak az egyes helyek foglaltsági adatai az autósok számára. Az autósoknak az ingyenesen letölthető Parker alkalmazás mutatja meg az aktuálisan szabad parkolóhelyek pontos helyét. Az applikáció szükség esetén a navigálásban is segít és a mobilparkolást is el tudja indítani. A szűrőbeállítások emellett lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a térképen csak specifikus parkolóhelyek jelenjenek meg, így lehet szűrni például a mozgáskorlátozott helyekre, a rakodóhelyekre vagy az elektromos töltőkre.

Az eddigi tapasztalatok alapján a Parker alkalmazás használói átlagosan 60 %-kal kevesebb időt töltenek parkolóhely kereséssel, ami megközelítőleg 10 percet jelent parkolásonként. Ennek köszönhetően átlagosan 62 %-kal közelebb tudnak megállni az eredeti úti céljukhoz.

Az okos parkolás mindenekelőtt a kerületi lakosoknak előnyös, ők a legtöbb esetben az utcán tudnak parkolni, itt kénytelenek helyet keresni, mivel a bérházas környéken nagyon kevés a mélygarázs vagy más parkolási lehetőség. A rendszer és az önkormányzat fejlesztése élhetőbbé teszi az itteniek mindennapjait. Az okos parkolás optimalizálja a meglévő helyek kihasználtságát, a parkolás üzemeltetés hatékonyságát és az utazási időt. Az utóbbi rövidülésével csökken a károsanyag-kibocsátás, ami tisztább levegőt eredményez. Az autósok nem csak időt és idegeskedést, de pénzt is spórolhatnak, hiszen kevesebb üzemanyag-felhasználással juthatnak el céljukhoz. A rendszer gazdasági előnyeit az önkormányzatok is élvezhetik, ugyanis a parkolóhelyek kihasználtságának növekedése több parkolási bevételt jelent.

A Smart parkolásról korábbi cikkünkben itt írtunk.