Ügyfélablak

Jelentősen bővült a SMART parkolás Újlipótvárosban

Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

A XIII. Kerület Önkormányzat az Intelligens Kerület koncepciójának részeként az őszi időszakban bővítette a Smart parkolást Újlipótvárosban, hiszen kiemelt fejlesztési szempont a kerület parkolási problémáinak kezelése, amelyre a bővített parkolási rendszer korszerű és hatékony megoldást biztosít.

A Szent István parknál már 2019 óta működik a Smart parkolás rendszer 100 közterületi parkolóhelyen, ez most újabb 750 szenzorral bővült. A fejlesztés helyszíne a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca – Szent István körút által határolt terület, ahol a párhuzamos és merőleges parkolóhelyek között 15 db mozgáskorlátozott hely, valamint több időkorláttal ellátott rakodási terület is található.

A Smart parkolás bővítésébe bevont közterületi parkolóhelyek egy-egy, útburkolatba süllyesztett szenzorral működnek, amelyek érzékelik az adott parkolóhely foglaltsági állapotát. A szenzorok több mint 99%-os pontossággal képesek megállapítani, hogy szabad-e az adott parkolóhely, ami egyedülálló teljesítmény Magyarországon.

A lakosok és a kerületbe látogatók az ingyenesen letölthető PARKER alkalmazáson láthatják a parkolóhelyek aktuális foglaltsági státuszát, így közvetlenül a kiválasztott szabad parkolóhelyre navigálhatnak. Ez időt, energiát (üzemanyagot) így pénzt is spórol a Smart parkolás rendszer felhasználóinak, hiszen kevesebbet keringve, az úticélhoz közel találhatnak helyet. A parkolóhely-keresési idő rövidülésével közvetve csökken a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezettség is.

A PARKER alkalmazás egyúttal képes megkülönböztetni egymástól a különböző parkolóhely típusokat is, mint a mozgáskorlátozott parkolóhelyek, a rakodóhelyek vagy a kizárólagos lakossági parkolóhelyek. A lakosok a szűrő funkció használatával egyszerűen beállíthatják, hogy a publikus helyek mellett a kizárólagos lakossági parkolóhelyeket is mutassa az alkalmazás, az alkalmazás ide kattintva érhető el.

A Smart Lynx Kft. szenzoros Smart parkolás megoldása egyedülálló Magyarországon. A cég sok éves tapasztalattal szolgáltat okos város megoldásokat a mobilitás területén. Célja, hogy a környezetbarát, gazdaságos és időt spóroló okos parkolási megoldása minél több ember számára legyen elérhető.