Ügyfélablak

Faltól falig takarítási akciók a köztisztaságért

Közterületek, parkolás

Szervezetten és ütemezetten halad a faltól falig köztisztasági akciók szervezése a kerületben. Idén eddig három alkalommal került sor ilyen akcióra, melynek eredményeképp minden alkalommal egy jól körülhatárolt területet járnak be a gépek és a munkatársak. Az akció folytatódik, legközelebb várhatóan június harmadik hetében.

Ebben az évben már három alkalommal szerveztünk faltól falig takarítási akciót a kerületi közterületek átfogó megtisztítására. Az akció keretén belül a gépi úttisztítás, valamint a gépi és kézi járdatisztítás mellett magasnyomású vizes takarítást is végeztünk.

Az akcióban érintett utcaszakaszokon minden alkalommal a BKM Nonprofit Zrt. speciális célgéppel tisztítja meg az útpályát és a parkolósávokat, amelyhez egy nagy teljesítményű úttisztítására alkalmas seprőgépet és kísérőautót is biztosít a fővárosi társaság a megfelelő létszámú személyzettel a nagynyomású járdatakarításhoz, ezzel segítve és koordinálva a tisztítógépek munkáját. Ezzel párhuzamosan a járdafelületek megtisztítását kézi és seprőgépek segítségével végzik a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai az akció keretében.

Sajnos belső Újlipótvárosi utcákban nem mindig tapasztaltunk együttműködést. A parkolósávok egy részét akcióink során nem tudtuk letakarítani annak ellenére, hogy előzetesen minden akciót megelőzően szórólapokon értesítjük a parkoló autók üzemeltetőit, kérve, hogy hagyják szabadon a területet. Legutóbbi akciónk során is azt érzékeltük, hogy a területen a BKM Nonprofit Zrt. célgépe szinte teljes egészében csak az útpályát tudta megtisztítani. A parkolósávokat és a járdafelületeket igyekeztünk saját takarítógépeinkkel takarítani, de a parkoló autók miatt sok esetben nem fértünk hozzá ezekhez a tisztítandó felületekhez. Kérjük ebben az Önök együttműködését is, hiszen a köztisztaság javítása közös ügyünk.

Faltól falig akció legközelebb terveink szerint június harmadik hetében lesz a Gogol utca-Váci utca-Dráva utca-Kárpát utca által határolt területen.

Emellett idén az első félév során a Lehel tér környékén is kiemelt akció szolgálta a köztisztaság javítását. A Lehel Csarnok környezetében –  a Váci út – Bulcsú utca – Lehel utca által határolt háromszögben – május 25-én végeztek munkát közös erővel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet és a XIII. Kerületi Prevenciós Központ Gyermekvédelmi Szolgálata munkatársai.

A Lehel téri akció során is eredményesen működtek együtt a közterületi takarítási akció különböző szereplői, melyet alábbi képeinken is láthatnak. Hasonló akciót a kerületben még két alkalommal tervezünk 2023-ban.

A köztisztaság közös érdek

A tapasztalat szerint sok esetben felelőtlen szemetelés, nem rendeltetésszerű használat okán keletkezik szemét a közterületeken. Sok esetben a növényágyásokban és az ágyások mellett találni szétszórt szemetet, bedobott tárgyakat. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy rendszeres és növekvő mértékű a rongálás, előfordul nem egy esetben szándékos károkozás is. A cigarettacsikkeket némely járókelők rendszeresen a kiskertekbe dobják. Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak.

A köztisztaság közös ügyünk, kérjük Önöket is az együttműködésre.