Ügyfélablak

Közös ügyünk a köztisztaság

Közterületek, parkolás

Kerületünk, mindennapi lakókörnyezetünk köztisztaságának javítása közös ügyünk. Üzemeltetési tevékenységünk során tervezetten és menetrend szerint végezzük az ezzel kapcsolatos feladatokat. E területen a XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából számos feladatot látunk el, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a köztisztasági feladatok végzése közös feladatunk és mindannyiunk érdeke. Önök is tehetnek érte.

A cél közös, a feladat megosztott: Budapest területén elsődlegesen a Fővárosi Önkormányzat feladata a köztisztaság biztosítása és fenntartása. Az ingatlanokkal határos járdák takarítását a járdával határos ingatlanok tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének kell elvégeznie. A köztisztasággal kapcsolatos feladatokról és felelősségekről honlapunkon is olvashat. A XIII. Kerületi Önkormányzat feladata a kerületi parkok, játszóterek és zöldterületek tisztántartása, üzemeltetése, mely munkát a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. látja el.

A parki területek takarítása érdekében parkgondnoki rendszert tartunk fenn. Munkatársaink kitartó munkájával teszünk azért, hogy a kerület közterületei rendezettek, tiszták legyenek. A parkgondnokok napi munkájuk során takarítják a növényágyásokat, szemetet szednek, ürítik a közterületi szemeteseket. Szerte a kerületben végzik a feladatukat, kiemelt figyelmet fordítva azokra a területekre, amelyek a tapasztalataink szerint nagyobb terheltségűek.

 

Összesen 1,3 millió négyzetméter zöldfelületet

 

Zöldterület-fenntartási munkát a kerület teljes területén végzünk, összesen 1,3 millió négyzetméter zöldfelületet rendezettségéről, gondozottságáról gondoskodunk napi, heti szinten. A kerület teljes területén 59 játszóteret, 51 parkot, 500 szabadtéri játszóeszközt és 24 kerületi önkormányzati fenntartású fitneszteret üzemeltetünk.

A XIII. Kerületi Önkormányzat a köztisztaság terén jóval többet tesz kötelező feladatainál. Ennek érdekében szereztünk be és üzemeltetünk járdatakarító gépeket, de ezen kívül számos más úton – például évről évre meghirdetett pályázatok keretében is – segítjük a köztisztaság javítását. A Tiszta utca, rendes ház keretében is pályázhatnak önkormányzati támogatásra, míg az utóbbi években járdatakarító gépek beszerzését is támogattuk.

 

Önök is tehetnek a köztisztaságért

 

Bármennyire is gondosan látjuk el a feladatunkat, nem tudunk minden növény mellé őrt állítani, nem tudjuk valamennyi általunk üzemeltetett területet naponta felkeresni. A rendezett, tiszta közterületekhez Önök is kellenek, a lakosság figyelme, odafigyelése nélkül nem érhetjük el a közös célunkat.

A tapasztalat szerint ugyanakkor sok esetben felelőtlen szemetelés, nem rendeltetésszerű használat okán keletkezik szemét a közterületeken. Sok esetben a növényágyásokban és az ágyások mellett találni szétszórt szemetet, bedobott tárgyakat. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy rendszeres és növekvő mértékű a rongálás, előfordul nem egy esetben szándékos károkozás is. A cigarettacsikkeket némely járókelők rendszeresen a kiskertekbe dobják.

Kérjük Önöket, legyenek partnerek abban, hogy szemétmentesen, tisztán tudjuk tartani közterületeinket. Munkánk csak akkor lehet eredményes, ha az üzemeltetői feladatként végzett takarítás mellett az erre járók, a közterületen pihenők, közlekedők is ügyelnek környezetükre.

 

Az el nem dobott szemetet nem kell feltakarítani

 

Alapszabály, hogy az el nem dobott szemetet nem kell feltakarítani sem. A köztisztaság mindannyiunk érdeke, közös értékünk. Erre a kerület különböző pontjain, számos növényágyásban tájékoztató táblákkal hívjuk fel a figyelmet, kérve Önöket arra, hogy az általunk Önöknek létrehozott értéket óvják, védjék.

Kérjük együttműködésüket abban, hogy értékeinkre, zöldfelületeinkre, környezetünkre Önök is vigyázzanak.

Alapvető célunk, hogy élhető környezetet biztosítsunk a kerületi lakosok számára. Ebben számítunk a jövőben is az Önök partnerségére, felelős magatartására.