Ügyfélablak

Budapest Építészeti Nívódíj – táblaavató a Vizafogó parkban

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Táblaavató keretében helyezték el a Budapest Építészeti Nívódíj emléktábláját a Vizafogó parkban. A méltatás szerint a XIII. kerület egyedi parkja esetében a közparki funkciók olyan tájépítészetileg és építészetileg is jól megformált oázist hoztak létre a városi dzsungelben, amely jobb hellyé teszi és felértékeli a Vizafogó területét.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Budapest Építészeti Nívódíj tábláját a Vizafogó parkban. Az elismerést a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházása eredményeképp kialakított különleges hangulatú közpark érdemelte ki. A 2022. tavasszal átadott Vizafogó parknak egyedi hangulatot kölcsönöz a tó, amely körül és a park egészében egyaránt szívesen töltik idejüket a XIII. kerületiek és az erre járók.

A Vizafogó lakótelepen, az Esztergomi út és a Párkány utca között 9 290 négyzetméteren alakította ki a XIII. Kerületi Önkormányzat a parkot, mely korábban építési telek besorolású terület volt. A beruházás megvalósításával mintaértékű közparki terület jött létre, rekreációs és zöldfelületi funkciókkal gazdagítva a környéket.

A park központi eleme a 938 m2-es, mesterségesen kialakított, szigetelt medrű dísztó. Megtekinthetik az erre járók Lestyán Goda János szobrászművész „Halak” című alkotását is. A hűsítő hatású tó körüli központi pihenőtér lépcsős partkialakítással, napozószékekkel teszi lehetővé a kellemes időtöltést a parkba látogatók számára.

A díjhoz kötődő méltatás szerint a telek parkosításával kialakított tó, a tóparti pavilonépület kerítéssel zárt, éjjel nem látogatható, ezáltal az angol square rendszerhez hasonlatos üzemeltetés, a jól megválogatott növényzet, a talajkutas öntözési rendszer és a közösségi szondázással kialakított közparki funkciók olyan tájépítészetileg és építészetileg is jól megformált oázist hoztak létre a városi dzsungelben, amely jobb hellyé teszi és felértékeli a Vizafogó területét.

Növényültetések a Vizafogó parkban:

  • 3 200 cserje,
  • 9 200 évelő,
  • 850 hagymás dísznövény,
  • több, mint 110 örökzöld dísznövényt,
  • 7 200 díszfüvet ültettünk.

 

A locsolás talajvízkútról történik automata öntözőrendszer segítségével.

A park reggel 6 óra és este 22 óra között tartja nyitva kapuit a lakosság részére.

A XIII. Kerületi Önkormányzat AngyalZÖLD 3.0 stratégiájáról ITT olvashat további részleteket.