Ügyfélablak

Újabb megújult színfolt Újlipótvárosban – átadtuk a Marquez parkot

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Tervezett és átfogó beruházással szépült meg a Marquez park. A több mint 4000 négyzetméteres park komplexen újult meg a Pozsonyi út északi végénél. A területen az egykori benzinkút elbontásával jelentősen megnövekedett a zöldterület. A beruházás eredményeképpen 14 támlás és 10 támla nélküli padot helyeztünk ki a pihenni vágyók számára. A gyalogosbiztonságot új gyalogátkelő is szolgálja.

Ünnepélyes keretek között adta át a Marquez parkot dr. Tóth József polgármester és Ignacio Enrigue Ruiz Perera kolumbiai nagykövet március 25-én. A Pozsonyi út északi végén a 2022-ben lebontott benzinkút helyén és a környező területeken újabb zöldterülettel gazdagodott Újlipótváros és a XIII. kerület egésze.

A parkban kialakított sétautak mentén  38 fa telepítése történt meg, emellett 2 ezer cserjével és 4 ezer évelővel gazdagodott a terület.  A beruházáshoz kötődően új járdát alakítottunk ki a Garam utca vonalában, a Pozsonyi út menti járdát kiegészítettük, illetve a parkon belül új gyalogos felületeket is építettünk. Két teresedést alakítottunk ki ülőfelületekkel, ahol az erre járók bármikor megpihenhetnek. A park látogatói egyrészt a jelenlegi szobor körül, másrészt a park Pozsonyi út, illetve Garam utca felőli oldalon találnak pihenőteret. A pihenőfelületeket terraway burkolattal burkoltuk, a többi részen térkőburkolat szolgálja az erre járó gyalogosközlkedést.

A teresedéseken 14 támlás és 10 támla nélküli pad áll a pihenni vágyók rendelkezésére. Ezen kívül 10 hulladékgyűjtőt és 3 ebürülék-gyűjtőt helyeztünk ki. A Pozsonyi úthoz közeli részen 5 kerékpártámaszt találnak az erre közlekedő kerékpárosok, ezen kívül egy kerékpáros szervizpontot is létesítettünk.

A park értékes fáival kellemes árnyékos, ligetes jelleget biztosít a területnek. A zöldterület értékeinek, a meglévő növényeknek a megőrzésére törekedtünk. Az elbontott benzinkút helyén további fatelepítéssel egészítjük ki ezt a faállományt. Ennek megfelelően cserjeszinten árnyék- és várostűrő növényeket helyeztünk el a területen.

A park területe összesen 4.029 négyzetméter. Eredetileg a minimális zöldfelületnek 60%-ot határoztunk meg, amelyet a beruházás keretében sikerült növelni, így összesen 2.895 négyzetméternyi zöldfelület alakult ki Újlipótváros egyik meghatározó részében. Ezzel ezen a területen a züldfelület aránya 72%-lett.

A beruházást megelőzően ezen a részen egy benzinkút működött, melynek elbontásával kezdődhetett meg itt a kivitelezés. Az egykori töltőállomás területének a park részévé integrálásával valósulhatott meg a Marquez park zöldterületi fejlesztése.

A Marquez park névadó ünnepségét, 2019. december 9-én tartottuk Carmenza Jaramillo nagykövet asszonnyal. A rendezvény részeként egy magyar nemesítésű oszlopos mandulát is elültettek és felavatták az eseményt megörökítő emléktáblát, amelyeket áthelyeztük a park egyik új, erre a célra létesített kiteresedése mellé, ahol elnyerte méltó helyét.

Az Újpesti rakparton a Garam utca vonalával új gyalogátkelőhelyet is létesítettünk, mely jelentősen hozzájárul a XIII. kerület közlekedésbiztonságához. A gyalogátkelőhely mellett kerékpáros átvezetést is biztosítottunk.

A beruházás részeként megvalósult a Pozsonyi út felújítása és a forgalomcsillapítása a Garam utca és a Bessenyei utca közötti szakaszon.

A parki utak mentén kandeláberekkel biztosítjuk a világítást. Gondoltunk a kutyásokra is, a park északi bejáratánál kialakítottunk egy kutyaillemhelyet is.

 

A XIII. Kerületi Önkormányzat folytatja a zöldterületek felújítását, jelenleg folyamatban vannak a Dráva park munkálatai, melynek kivitelezéséről a közelmúltban tettünk közzé képes beszámolót.