Ügyfélablak

Kapás Éva polgármesteri dicséretet kapott

Egyéb

Polgármesteri dicséretben részesült Kapás Éva, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Főkönyvelőségének szakelőadó főmunkatársa. A díjat június 1-jén vehette át dr. Tóth Józseftől, a XIII. kerület polgármesterétől. Társaságunk főmunkatársa 1986. óta dolgozik a XIII. kerületben és a XIII. kerületért. A díjról és mindennapi feladatairól beszélgettünk a kitüntetettel.

Kapás Éva harmincnyolc éve dolgozik a XIII. kerületben. Pályafutását a XIII. Kerületi Ingatlankezelő Vállalat (IKV) számviteli revizoraként kezdte a kerületben, majd munkahelyének átalakulásával az Angyalföldi Lakásszervíz Kft munkatársa lett. Ezután 1998-ban a tevékenységet átvevő Angyalföld-Újlipótváros-Vízafogó Vagyonkezelő Zrt-nél folytatta, ahol a mérlegképes könyvelői képesítést is megszerezte. 2006-ban vette át a társaság munkaügyi területét, ekkor ismét továbbképezte magát, ezúttal a bér és társadalombiztosítási szakelőadói és az adótanácsadói képesítést megszerezve.

2012-től a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megalakulásával kibővült feladatokkal és létszámmal folytatta tevékenységét. Jelenleg főmunkatársként a társaság munkaügyi, bérügyi és társadalombiztosítási területének vezetői feladatait látja el, a terület szakmai irányítása mellett a szabályzatok készítésében és aktualizálásában, a bérköltség éves tervezésben, elszámolásában vesz aktívan és tevékenyen részt. 2012-től tagja a társaság Üzemi Tanácsának.

– Nap nap után azért dolgozol, hogy munkaügyi területen minden flottul és szabályosan működjön a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt-nél. Hosszú évek óta tevékenykedsz a munkaügyi területen, indulása óta erősíted a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt csapatát. Minek a visszaigazolása számodra ez a díj?

– Nagy meglepetés volt, nem számítottam rá. Annak elismeréseként fogom fel, hogy hosszú évek óta viszem ezt a területet viszonylag problémamentesen. Számtalan hatósági ellenőrzésünk volt, minden alkalommal dicséretesnek értékelték a munkánkat. Igyekszünk a kollégákat is segíteni, legyen bármilyen kérésük, amit tudunk, teljesítünk. Számtalan egyéb feladat is van, amiben részt veszek, ezek közül a legnagyobb szabású az év végi karácsonyi rendezvényünk, amelynek előkészítése összetett és időigényes feladat. De a napi munkámra visszatérve: a cég költségeinek jelentős hányada a bérköltség, ennek tervezési folyamata és elszámolási folyamata egyaránt összetett, sok részfeladatot ad, sokan nem is gondolják, mennyire. Sok munka van abban, hogy ez a folyamat kívülről szinte észrevétlenül zajlik. Nem mondom, hogy soha semmilyen probléma nem merül fel, az viszont biztos, hogy ha mégis adódik, azt igyekszünk megoldani a lehető leggyorsabban.

– Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

– Leginkább a szakmaiságot. Ez egy önálló terület, döntéseket kell hozni, a megalapozott döntésekhez pedig megfelelő szintű szakmai háttérre, alaposságra van szükség. Mindig is imádtam tanulni, most is nagyon szeretek – ez az életem, a szakmai munkám alapja. A jogszabályok követése kiemelkedő jelentőségű és alapfeladat, a jogszabályok változását folyamatosan nyomon kell követni az eredményes munkához, új és új ismereteket kell szerezni ezen a téren is, igazodva a változásokhoz.

– Mi jelent számodra kihívást?

– A mindennapi feladatok egy része is az, de hosszú távon is találok kihívásokat. Nagy lehetőséget látok abban, hogy társaságunk részéről intenzíven készülünk egy HR-program bevezetésére. Ehhez nagy szükség van a munkaügyi területen rendelkezésre álló tapasztalatra és tudásra is. Sok újdonságra ad majd módot egy ilyen program, nagyon fontos a megfelelő megalapozása. Az e-jelenléti rendszer megújítása is izgalmas feladat, amelynek eredményeképp több szerepe lesz a munkatársaknak a havi munkaidő-nyilvántartások összeállításában. Ez alapján számítódnak a különféle pótlékok, ez számos elszámolás alapja – fontos, hogy ezen a területen is továbblépjünk. Szép lassan eljutunk a digitalizálásig ezen a területen is, de az ellenőrzésben a munkaügy részéről természetesen a jövőben is jelentős feladatunk lesz.

– Szabadidődet is érdekes hobbikkal töltöd. Mi foglalkoztat mostanában?

– Sokan tudják, hogy a gyöngyékszerek készítése régóta az érdeklődésem középpontjában áll, ezzel szívesen és sokat foglalkozom. Mostanában jelentős figyelmet és időt fordítok a szövésre, kiemelten érdekel a kilim szövés. A legelső lépéstől a legutolsó lépésig szeretném megtanulni és megismerni minden lépését a folyamatnak: a birka gyapjának a tisztítása, a festése, a fonása mind-mind fontos részlet, ami kell ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A gyapjú és a szövés köti le a szabadidőm nagy részét mostanság, de emellett másik fontos hobbimról, a kerékpározásról sem mondok le, legutóbb például a Velencei-tónál tekertünk.

Gratulálunk Kapás Évának az elismeréshez!

 

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai közül Péter Gábor is polgármesteri dicséretben részesült, róla itt olvashatnak.