Ügyfélablak
Dekoráció Dekoráció

Lakások Állampolgári lakáscsere

Önkormányzati lakás bérleti joga másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető. A bérleti jog kizárólag cserélhető, pénzbeli ellenérték fejében nem adható át még részben sem.

A csereszerződést írásba kell foglalni.

A bérlő a lakás bérleti jogát – a bérbeadó hozzájárulásával – elcserélheti. A csereszerződést írásba kell foglalni.

Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető. A cserére irányuló kérelmek elbírálásának előkészítése során a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. a legnagyobb körültekintéssel jár el a bérlői védelme érdekében.

Az önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag cserélhető, azaz pénzbeli ellenérték fejében nem adható át még részben sem.

Önkormányzati lakás bérleti jogának magántulajdonú ingatlan tulajdonjogával történő cseréje esetén a bérbeadó az önkormányzati tulajdonú lakások béréről szóló önkormányzati rendeletben a cserével érintett lakásra meghatározott piaci vagy költségalapú bérleti díj megfizetésének előírásával adhat hozzájárulást.

A kérelmek elbírálására a Lakástörvény alapján 30 nap áll rendelkezésre, mely szükség esetén 30 nappal meghosszabbítható.

Az állampolgári csere ügyintézésének kötelező eleme a bérleményellenőrzés.

A nem Budapesten lévő csereingaltan esetén a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkeresi az adott település jegyzőjét, és környezettanulmányt kér a csere tárgyát képező ingatlanról.

Formanyomtatványunk innen letölthető: lakáscsere iránti kérelem

Ügyintézés módjai

Személyes ügyintézés Lefelé nyíl

Lehel Csarnok, Galériaszint
1134 Budapest, Váci út 9-15.

+36 1 478-5050
+36 1 478-5059

Az ügyfélfogadás részletei elérhetők ITT.

Béke utcai ügyfélszolgálat
1131 Budapest, Béke utca 65.

+36 1 450-3123
+36 1 350-3728

Az ügyfélfogadás részletei elérhetők ITT.