Ügyfélablak

Bérlakásépítés, intézmények felújítása

Az Önkormányzat megbízásából új bérlakásokat építünk és azon dolgozunk, hogy a kerületi bölcsődék, óvodák, szociális, egészségügyi, kulturális és sport intézmények megújuljanak. Munkánk során fontos szempont a klímatudatosság, zöld beruházások megvalósítása, ezáltal az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentést támogatjuk, a korszerű energetikai megoldásokat preferáljuk. Az elmúlt évek jelentős önkormányzati beruházásait az alábbiakban mutatjuk be.

Önkormányati bérlakásépítés

Jász utca 72.

A Jász utca 72. szám alatti lakóház az Önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében épült, így megfelel a passzív minősítés kritériumainak. A 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, 35 lakásos lakóépület pince, földszint és további 5 emelet kialakítású.
Az Önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint a lakások közül kettő mozgáskorlátozott személyek számára épült, akadálymentes kialakítással. A földszinti lakások kertkapcsolatosak, a nyugati tájolású emeleti lakásokhoz erkély, a keleti tájolású lakásokhoz francia erkély tartozik.

Klapka Központ

Az épületet az Önkormányzat a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében valósította meg, komplexitásra törekedve: a Klapka Központ egyszerre kereskedelmi központ, 33 önkormányzati bérlakást magába foglaló épület, orvosi rendelő helyszíne és a sűrű beépítésű környezetben üde zöldterület. Az épület mellett helyezkedik el a zöld domb, amelyben élelmiszer áruházat és kis üzleteket alakítottunk ki. A Központ teljes beruházása 100 %-ban önkormányzati forrásból valósult meg. Lakásait és üzleti egységeit az Önkormányzat kifejezetten – a hosszútávú vagyonmegtartás elve mellett – bérbeadás útján hasznosítja.

Kartács utca 14.

Az önkormányzat bérlakásépítési programja keretében valósult meg a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, 23 lakásos lakóépület felépítése. Az épület pince, földszint és 5 emelet magas. A lakások jellemzően 1 és 2 szobás elrendezésűek, a minimális alapterületük minden esetben meghaladja a 35 nm-t. Minden lakás önálló konyha és étkező helyiséggel rendelkezik, átlagos alapterületük 40-50 nm.
Az első emeleten 2 db lakást alakítottunk ki mozgáskorlátozott bérlőink részére. Az épület az Önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzív ház kritériumainak.

Intézményi felújítások

Csicsergő Tagóvoda

A felújítás során az épületben minden korszerű működéshez szükséges helyiséget kialakítottunk egy teljesen független szerkezetű új épületben. A gyermekek immunrendszerének erősítését támogatja a kialakított sószoba. Az épület földszinti területét teljes körűen akadálymentesítettük. A tagóvoda és az óvodai csoportok nevéhez illeszkedő madár, fészek és fa motívumok jelennek meg az épületben. A zöld koncepciót erősíti, valamint a környezettudatos pedagógia nevelési célokat is szolgál az óvoda által kért és a földszinten kialakított élő növényfal. Az óvoda különlegességei a csoportszobákban kialakított kis bungallók, kuckók ahol a gyermekeknek lehetőségük van bekuckózni, megpihenni, mesekönyvet nézegetni.

Napraforgó Bölcsőde

A teljes belső felújítás egyik célkitűzése volt, hogy az épület feleljen meg az energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontoknak és az Önkormányzat középületekre vonatkozó műszaki irányelveinek. A beruházás tervezése során elsődleges szempont volt a korábbi években elkészült felújítások védelme. A bölcsődét a bontási munkák után a nyers tartószerkezettől kezdődően kellett újjáépíteni. A csoportszobák megközelítésének javítása érdekében új bejáratokat létesültettünk. Olyan egyedi műszaki és nevelési megoldásokat alakítottunk ki, amelyek javítják a gyermekek közérzetét, fejlődését és biztonságérzetét.

PannKa Part

A kerület új kisgyermekes, baba-mama játszóháza, a PannKa Part. A játszóházba a kerület egyik emblematikus ipari jelképére, a világszínvonalú hajóépítés korszakára is utalva a hajózással kapcsolatos egyedi gyártású, fejlesztő játékelemek kerültek. A játéktér középpontjában egy stilizált gőzhajó áll, belsejében egy kuckóval. A bútorelemek, egyéb kiegészítők is – például: kavics és hal formájú ülőkék, vízi állatokat formázó párnák, amelyek mozgathatók – illeszkednek a vizes tematikába.

Zöld Ág Tagóvoda

Az óvoda játszóudvara teljesen megújult. Új játszóeszközöket telepítettünk, ügyességi kötélpályát, műfüves focipályát alakítottunk ki. A korábbi gumitégla-burkolatot új, korszerű öntöttgumira cseréltük. A madárles körüli új zöld részen a gyerekek megfigyelhetik a madarakat. Egy fás ligetet, minierdőt is telepítettünk, amely a játszóudvar egyik fő látványossága. Ide két kis faházat helyeztünk el, amelyeket egyensúlyérzéket fejlesztő pálya köt össze. A Kárpát utcai oldalon a felújított eddigi játszóeszközök mellett helyet kapott egy fészek- és ülőhinta, a dobogó burkolatának kicserélésével újabb lehetőség nyílt a gyerekek mozgáskoordinációjának a fejlesztésére. A nyári időszakban a kicsik igénybe vehetnek majd két vizes játszórészt is zuhannyal, párakapuval. A játszóeszközök fölé napvitorlákat szereltünk.

Boribon Bölcsőde

A Zöld Ág Tagóvoda játszóudvarának felújításával párhuzamosan megújítottuk a szomszédos Boribon Bölcsőde belső játszóudvarait, lecseréltük a Vág és a Pannónia utca felőli kerítést.
A 2022-ben megvalósult fejlesztések közé tartozott a teljes tereprendezés, új füvesítés, korszerű gumiburkolatokkal esésvédő felületek kialakítása, automata öntözőrendszer kiépítése, a pancsolók felújítása is.

Bóbita Játszótér

A RaM művelődési központ külső területén kialakított játszótér kihasználtsága kiemelkedően magas. 2022-ben a területen új gumiburkolatot építettünk ki. Ezen kívül mázoltuk a játszóeszközöket, két csúszdalapot cseréltünk, továbbá egy madárfészek és egy bébi ülőkés hintát telepítettünk.

Óvodai játszóudvarok felújítása

2021-ben a Mini-Manó Bölcsődében és az Ákom-Bákom Tagóvodában valósítottuk meg a játszóudvarok teljes felújítását.

A Mini-Manó Bölcsődében kicseréltük a játszószereket, korszerű gumiburkolatot és esésvédő felületeket alakítottunk ki. Az intézmény kérésér a játékok és a kerti szerszámok részére egy kerti tárolót is építettünk.

Az Ákom-Bákom Tagóvoda udvarán az elhasználódott burkolatokat korszerű gumiburkolatra cseréltük, esésvédő felületeket alakítottunk ki. Kiépítettük az automata öntözőrendszert és kicseréltük az elhasználódott játszóeszközöket. Elvégeztük a 733 négyzetméter alapterületű extenzív zöldtető felújítását is.

Hétszín Tagóvoda és Szivárvány Bölcsőde

A Hétszín Tagóvoda és a Szivárvány Bölcsőde egy épületben működik, melyet gyakorlatilag a nyers tartószerkezettől kezdődően építettük újra, az elektromos és épületgépészeti rendszereket cseréltük. A megvalósítás során külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a két intézmény nevében is jelenlévő színek visszaköszönjenek az épület megjelenésében. A színek megjelennek mind az utcafront homlokzat nyílászárói között lévő színes lemezeken, a bejáratoknál lévő több színű korlátokon, a színes óvodai ajtólapokon, vagy például a színes gyermek wc ülőkéken is. A bejáratokat akadálymentes közlekedésre alkalmassá tettük. Sószobát és az óvoda részére gyermek és ifjúsági képzőművészeti műhelyt is kialakítottunk.

Futár Tagóvoda

A Futár Tagóvoda teljes udvara megújult: létrehoztunk egy új „vizes szigetet”, új ügyességi játszóeszközöket és egy hatalmas játszóvárat is elhelyeztünk az ovikertben, korszerű gumiburkolatokat, esésvédő felületeket alakítottunk ki. Az udvar biztonságos és még esztétikus is, sőt, környezetkímélő: a világítás napelemes, a kerti ülőbútorok újrahasznosított anyagból vannak.

Pitypang Tagóvoda

A Pitypang Tagóvoda játszóudvarán kisebb felújításokat, fejlesztéseket végeztünk. A tereprendezést követően megvalósítottuk a csapadékvíz elvezetést, automata öntöző rendszer építettünk ki, cseréltük a játszószereket, továbbá korszerű gumiburkolatokat, esésvédő felületek alakítottunk ki.

Angyalföldi Sportközpont

2020-ban felújítottuk a műfüves nagypályát. A sportpálya és öltözők közötti kerítést sport palánkra cseréltük, a labdafogó háló oszlopait felújítottuk.

A nagy füves pálya és a műfüves nagypálya kiszolgálására 2020-ban tíz konténert telepítettünk, melyekben nyolc, 160 főt kiszolgáló öltözőt és két vizesblokkot alakítottunk ki, a további kiszolgálóhelyiségekkel és LED világítással. A konténerblokk megjelenését fa erezetű WPC burkolattal tettük esztétikussá.

Vizafogó Tagóvoda

„Az ovi, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra”. A Vizafogó óvoda átalakításával a gyerekek mozgástere bővült, a letisztult, otthonos környezet nyugalmat áraszt. A csoportszobákhoz kapcsolódik nagy üvegezett megnyitásokkal a szintenkénti fedett-nyitott terasz. Olyan szabad terek jöttek így létre, amelyek mozgásra és elmélyült játszásra is egyaránt alkalmasak. Az előtérben nagyméretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska kapott helyet. A víz az óvodának kiemelt tematikája, egyben a környezettudatossághoz és a fenntarthatósághoz kapcsolható program is. A tetőről összegyűjtött csapadékvíz szürkevíz formájában felhasználható.

Igazgyöngy Bölcsőde

Az Igazgyöngy Bölcsőde a Gyöngyösi sétányon a tartószerkezettől épült újjá, a belső és a külső terek egyaránt korszerűsödtek. Az elhasználódott elektromos és épületgépészeti rendszereket energiatakarékos berendezésekkel váltották ki. A bejáratokat akadálymentessé tettük. A játszóudvar teljes felülete megújult, a játszókert árnyékolására több nagy méretű lombos fát is ültettünk ligetes formában. Az udvar öntött gumiburkolata védi a gyerekeket. Párásító-zuhanyozó is került a játszókertbe. A kerületben elindított sószoba-program az Igazgyöngy Bölcsőde fejlesztését is érintette: a sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását.

10 éves lakóház-felújítási program

Szanálási program

A szanálási programot itt ismerhetik meg.

 

A szanálási program végrehajtásáról itt találnak beszámolót.

Bérlakásépítés

A bérlakás-építési programról és annak megvalósulásáról minden év októberében összegzést készítünk, melynek dokumentumait a képviselő-testületi ülések októberi előterjesztései között megtalálják itt. 

10 éves intézményfelújítási program

A 10 éves intézményfelújítási programot itt ismerhetik meg.

 

A program megvalósulásának beszámolóit itt ismerheti meg:

2022. április

2023. április 

2023. szeptember

 

Ez is érdekelheti

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Elkészült a Jakab József utcai zöldterületi beruházás

Összesen 4500 négyzetméteres terület újulhatott meg az Árpád hídfő lakótelepen.

2024.02.12.

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Hamarosan megkezdjük a Dráva park felújítását

Várhatóan májusra készül el a beruházás.

2024.01.12.

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Elkészült a gyalogátkelő a Petneházy utcánál

A közlekedésbiztonság érdekében valósult meg a fejlesztés.

2024.01.5.

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés
Közterületek, parkolás

Tizenegy szakaszon újultak meg járdák idén a XIII. kerületben

A 2023. évben a leghosszabb szakaszon a Visegrádi utca Révész utca – Véső utca között készült el beruházás.

2023.12.27.

További híreink
Online Ügyintézés Dekorácó

Intézze ügyeit online!

Kevés az ideje? Otthonából szeretne ügyet intézni?

Válassza az Ügyfélablakot, ahol sorbanállás nélkül, bármikor tud ügyet intézni! Csak néhány kattintás, és már meg is kezdheti az ügyintézést. Regisztrációt követően ügyeinek állását a későbbiekben is nyomon követheti.

Az elektronikusan intézhető ügyek listáját itt találja.