Ügyfélablak

Thurzó park

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés

A XIII. Kerületi Önkormányzat megbízásából Társaságunk folytatja Újlipótváros zöldítését. A korábban egy közösségi, rekreációs szempontból mindenképpen alul hasznosított, vegyes tulajdoni viszonyokkal rendelkező, de mindezek ellenére csodálatosan kialakított Ruttkai park után a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utcák által határolt közel 5 000 nm beépítetlen területen, egy murvás parkolótelken – a lakosság többsége számára közkedvelt – parkot hozzunk létre.

 

Terveink szerint 2023. májusára új közparkot alakítunk ki és ezáltal jelentősen növeljük a zöldfelületet a kerület legsűrűbben beépített újlipótvárosi részén.

A jelenlegi felszíni parkoló megszűnik, helyét a zöldítést és a rekreációt alapvető küldetésének tekintő megújult zöldfelület veszi át.

A park kialakítása előtt online társadalmi véleményeztetést kezdeményeztünk. Az online felmérés mellett két lakossági workshopot is tartottunk, így a közterületi fejlesztés irányait a beérkezett vélemények alapján határoztuk meg.

A válaszadók a fejlesztési opciók közül az első helyen zöldfelületek kialakítására,második helyen nagy fák telepítésére, harmadik helyen  illemhely létesítésére szavaztak, valamint közvilágítás kialakítására és a padok, székek, asztalok kihelyezésére mutatkozott a legnagyobb igény.

A klímastratégiai célkitűzésekkel és az esélyegyenlőségi szempontokkal összhangban kulcselem az „ökopark” jellegű kialakítás, a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és fenntarthatóság, valamint az okosváros szolgáltatások biztosítása az új közparkban.

A pihenő, rekreációs funkció megteremtése érdekében az aktív elemek zsúfolása helyetti izgalmas térélmények és térelemek kialakítása a célunk. Az eltérő hangulatú és funkciójú mikroterek kialakítása növeli a pihentető, bensőséges hangulatot, kényelmes padok, székek, fekvőbútorok, nyugágyak segítik majd a kikapcsolódást.

A zöldfelületek természetszerű kialakítása mellett fokozza a látványt és javítja közérzetet a vizes elemek jelenléte, a párafúvókák és csobogó telepítése.

Fenntartható, biodiverz zöldfelületeket létesítünk, nagyméretű fákat telepítünk, ökologikus csapadékvíz-kezelést (szivárgósávokat), esővíz szikkasztókat alakítunk ki, amelyet a zöldfelületekre vezetünk el. Emellett a park madár-és rovarbarát lesz, madáritatókat és -etetőket, odúkat helyezünk majd el, valamint illatos, lepkevonzó növényeket telepítünk.

A park egyedi, igényes megjelenésű pálcás kerítéssel körbevett zárt pihenőpark lesz, amelynek hat bejárata lesz.

A főbejárat a Thurzó utca felől kerül kialakításra egy – az arculatot meghatározó – fogadóépületként és komfortpontként funkcionáló igényes megjelenésű mobil konténer elhelyezésével.

A Thurzó park tervdokumentációi ide kattintva érhetők el.