Ügyfélablak

Módosulhat a parkolási rendelet

Közterületek, parkolás

A kerületi parkolási rendelet módosítását tervezzük annak érdekében, hogy újabb lépést tegyünk az élhetőbb, korszerű lakókörnyezet biztosítása terén a kerületünkben élők számára.

A fizető parkolás a forgalomszabályozás egyik hatékony eszköze. Jól érzékelhető az igény a kerületi lakosok körében arra, hogy közterületeinket ne csak az autók tárolására és közlekedésére használjuk, hanem alakítsunk ki szélesebb járdákat, hozzunk létre új zöldsávokat. Az elmúlt években számos helyszínen alakítottunk ki szélesebb tereket a gyalogosok számára, bővítettük a zöldterületek méretét. Alapelvünk, hogy az élhető közterületek jelentik a prioritást.

A kerületi parkolási rendelet újragondolásával a korszerű városi környezet kialakítására és az említett célok megvalósítására törekszünk. Változtatási elképzeléseink az alábbiak:

 

  • Továbbra is a gyors, kényelmes, papírmentes online igénylést ösztönözzük. A várakozási hozzájárulások online igénylésének díja 1.500 forintra változik, a személyes kiadás költsége 5.000 forint lesz. Az online igénylés további könnyítése érdekében a 2025. évi várakozási hozzájárulások a Budapest13 Smart City mobilapplikáción keresztül is igényelhetők lesznek.
  • A lakásonkénti első várakozási engedély díjkötelessé válik. A díj az A jelű parkolási zónában évi 30.000 forint, a B jelű zónában évi 22.500 forint, a C jelű zónában évi 15.000 forint lesz. Ezek az összegek napi 40-80 forintot jelentenek az autótulajdonosoknak. A fizetendő díjakból 50 %-os kedvezményben részesülnek a nagycsaládosok és nyugdíjasok, 100 %-os kedvezményt biztosítunk a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy felügyeletét ellátók részére. A változtatások célja a közterületi parkolóhelyek átgondoltabb használatának ösztönzése és a közterületek járműtárolás alóli felszabadítása.
  • Más szabályok vonatkoznak majd az újonnan épülő, azaz a 2024. december 1. után használatbavételi engedélyt kapott ingatlanokra. Ennek célja, hogy az újépítésű lakóházakban élők a házakhoz kötelezően megépített garázsokban helyezzék el autóikat a közterületek helyett. Az újonnan épülő lakóingatlanokban élőknek is lehetősége lesz a közterületi parkolási engedély kiváltására, az első matricákra biztosított kedvezmény igénybevételének lehetősége nélkül. A parkolási engedély díja az A jelű parkolási zónában évi 120.000 forint, a B jelű zónában 90.000 forint, a C jelű zónában évi 60.000 forint lesz. Ez napi 164-329 forintot jelent majd.
  • A lakásonkénti második várakozási engedély esetében a parkolási engedély éves díja nem változik.
  • Bővül a gyermekszállítási parkolási kedvezményre jogosultak köre: a tervek szerint jövőre a szülőkön túl a nagyszülők is igénybe vehetik ezt a lehetőséget.

A fenti újításokat a tervek szerint a 2025. évi várakozási engedély kiadásának időszakával tervezzük bevezetni.

A változtatásokkal a hosszú távú autótárolás visszaszorítását, a hosszú hetekig, hónapokig nem mozduló autók számának csökkentését kívánjuk elérni. Ezen túlmenően eltűnhetnek közterületeinkről a feleslegesen várakozó, napi közlekedésre nem használt járművek, ezzel hasznos tereket felszabadítva. Várakozásaink szerint a terheltebb részeken könnyebb lesz parkolóhelyet találni, növekedni fog a rendelkezésre álló szabad helyek száma is.

A fizető parkolás szabályainak mostani változásával olyan gyakorlatot vezetünk be, melyet más kerületek és városok már sikerrel alkalmaznak.