Ügyfélablak

Közösségi kert létesítését tervezzük – várjuk a jelentkezésüket!

Közterületek, parkolás

Közösségi kert kialakítását tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat. A helyszín a tervek szerint a Gogol utca – Kárpát utca – Garam utca – Pozsonyi út által határolt zöldterület lesz. A részletekről és a feltételekről cikkünkben olvashatnak. Előzetes igényfelmérést tartunk, jelentkezéseiket várjuk.

Közösségi kert kialakítását tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat. Több lakossági megkeresést kaptunk, melyben kertészkedni szerető lakosok kezdeményezték közösségi kert kialakítását a kerületben. A lakossági kérést megfontolva és a kerület fejlődését szem előtt tartva megvizsgáltuk a közösségi kert létesítésének lehetőségét és az elképzelhető helyszíneket.

 

Tervek:

 

A közösségi kert helyszíne a Gogol utca – Kárpát utca – Garam utca – Pozsonyi út által határolt zöldterület lesz. A közösségi kert koncepciótervét a honlapunkról letölthető dokumentumban tekinthetik meg. A helyszínen tervezetten 30 parcellát alakítunk ki. Az ágyások mérete 1,5×2 méter, területük 3 négyzetméter lesz.

A kertek közösségteremtő erejük mellett friss zöldséggel, fűszernövénnyel látják el az azokat gondozó lakosokat. A közösségi kert előnye továbbá, hogy közösséget teremt: a városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez egy csoportba.

Alábbi képünk illusztráció, a közösségi kert kialakítása a letölthető dokumentum szerint tervezett.

A használat tervezett feltételei:

 

A parcellák gondozása mellett a kerthasználók közös kötelezettsége lesz a közös területek gondozása is. A közösségi kert használatának részletes feltételeit az önkormányzat házirendben rögzíti, melynek betartását havonta ellenőrizzük. Fontos szabály, hogy a közösségi kertekben fásszárú növények, mérgező vagy kábítószernek minősülő növények nem ültethetők. Egyéb kötelezettség a növények fajtájára vonatkozóan nem lesz.

Az önkormányzat a parcellák használatát meghirdeti, arra jelentkezni várhatóan áprilisban lehet.

A jelentkezőkkel terveink szerint május végéig megállapodást kötünk, mely a 2024. december 31-ig tartó időszakra szól. Ezt követően a kerthasználó eldöntheti, hogy kívánja-e folytatni a kertészkedést. A kert művelését terveink szerint a nyár első felében kezdhetik meg a jelentkezők.

Az önkormányzat a kertészkedéshez induló szerszámkészletet biztosít minden parcella használójának. Az eszközök tárolására kerti tároló épület szolgál majd. A ház mellett közösségi tér kap helyet piknikasztalokkal. A kertben vízvételi lehetőség és komposztáló láda lesz biztosított.

Havi díj:

A parcellák használatának havi díja 5000 forint, a téli hónapokban a fizetési kötelezettség szünetel.

 

Igényfelmérés:

 

A közösségi kert létesítését megelőzően igényfelmérést tartunk, melynek során felmérjük a lakossági érdeklődést. Kérjük Önöket, hogy amennyiben szívesen gondoznának egy parcellát, részt vennének a fenti feltételekkel közösségi kert művelésében, akkor jelezzék azt a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen. A felmérést követően lépünk tovább a megvalósítás tekintetében.

Jelentkezésüket március 30-ig várjuk.

A közösségi kert terve

Letöltés