Ügyfélablak

Kerületünket is érinti a Vadvirágos Budapest Program

Közterületek, parkolás

A XIII. kerületet is érinti a Vadvirágos Budapest Program, a Fővárosi Önkormányzat programja. Ennek keretében a Duna-part és a Rákos-patak közelében lévő helyszínek egy részén hagyják a természetesség jegyében szabadon nőni a növényeket évi mindössze egyszeri kaszálást alkalmazva.

Évi egyszeri alkalommal, minden évben augusztusban kaszálják le azokat a területeket, amelyek a Fővárosi Önkormányzat Vadvirágos Budapest Programjának részeként üzemeltetnek. A cél az, hogy  a terület lassú átalakulásával elérjék a természetközelibb állapotot és az adott terület élőhelyszerepének növekedését. Ezt a módszert a természetvédelmi területek kezeléséből vették át, melyet Budapest egyes részein, így a kerületünkben is kipróbálnak a Budapest Közművek Nonprofit Zrt. Főkert divíziója által fenntartott területek egy részén.

A program célja, hogy a ritkább kaszálás eredményeként felengedett lágyszárú növények versenyre kelljenek a fűfélékkel, ennek következtében  elterjedjenek, visszaszorítva ezzel olyan növényeket, mint az egérárpa. A fenntartó szándéka szerint ezzel ökológiai menedéket biztosíthatnak a kipusztulás szélére sodródó védett növényeknek, állatoknak, többek között a beporzóknak is, amelyeket az ipari mezőgazdaság vegyszerhasználata a városon kívül tizedel.

 

Helyszínek a XIII. kerületben:

 

A program alapvetően a Duna-parti és a Rákos-patak közeli területek egy részét érinti a XIII. kerületben. Így összesen négy helyszínről gondoskodnak így a kerület területén:

  • Tahi utca gátoldal (Gönczöl utca – Madarász utca),
  • Kubala park gátoldal,
  • Dagály Fürdő, Duna-parti rézsű,
  • Moszkva sétány rézsű (Viza utca – Latorca utca).

 

A helyszíneket meg is tekinthetik térképen.

A ritkán kaszált területeken a növényzet a hajnali harmatot megköti, nem engedi kiszáradni a talajt. Emellett a légszárazságot a párologtatásával enyhítik a növények, miközben hűtik a külső környezetet.

Cél továbbá, hogy a városi hősziget jelenséget enyhítsék: a kevésbé kaszált területeken a felszíni hőmérséklet kánikulában 4-5 fokkal kisebb a kaszált gyepnél és 10-15 fokkal kisebb, mint az aszfalton.