Ügyfélablak

Gyöngyösi ökojátszótér építés és Szováta parki játszótér-felújítás

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés

Január 12-én megkezdjük a Gyöngyösi sétány kis- és nagy játszóterének, valamint a Szováta park játszóterének felújítási munkálatait.

A Gyöngyösi sétány kis- és nagy játszóterének ökologikus jellegű kialakítása során többek között környezettudatos szemléletformáló eszközöket telepítünk. A játszótér a környezeti nevelés céljait szem előtt tartva a fenntarthatóság alapelveire épül majd, amelynek kialakítása során a vezérelv a környezettudatos életmód megjelenítése.

A játszótér fontos elemei az oktató, nevelő szándékú játékok, berendezési tárgyak. A gyermekek találkozhatnak a megújuló energiaforrások használatával víz- és szélkeréken, valamint a napelemen keresztül.

A játszóelemek közül a népszerű tűzoltóautót megtartjuk, a többi játszóeszközt azonban lecseréljük természetes anyagokból – főként fából – készült eszközökre.

A fa játszóeszközök zöld környezetben kapnak helyet, ahol a gyermekek számára búvóhelyet biztosító kisház, a rugós játékokat helyettesítő fából faragott malac, többfunkciós homokozó mászóka és homokozó játék, mászóvár, kétüléses hinta, egyensúlyozó gerenda és rönkök, forgójáték, mókuskerék, markoló, zsilip, valamint élő fűzépítmény színesítik a játszóteret.

Ezenkívül a megszokott kerületi ivókút mellett nyomós kutat is elhelyezünk, valamint rovarhotelek, madárodúk, madáretetők és itatók, mezítlábas ösvény, mászószikla és fa lépcsős tér teszik kellemes élménnyé a játszótér használatát.

A városi zöldfelületek fontosságát a különféle növényekre elhelyezett információs és oktatótáblák hangsúlyozzák. A játszótéren magokat termő és biodiverz, színpompás növények is megtalálhatók lesznek.

A meglévő padok helyett gerenda padokat helyezünk el, valamint a kommunális hulladékgyűjtők mellé szelektív hulladékgyűjtők is kerülnek.

A testvérvárosunk tiszteletére elnevezett Szováta park játszóterének fejlesztése során egyedi, művészi igénnyel megtervezett játékelemekkel gazdagodik a terület. Az eszközök készítése során természetes és környezetbarát anyagokat használunk, igazodva a modern játszótéri kialakítás elvárásaihoz és az ökologikus szemlélethez. A kombinált és interaktív egyedi eszközök változatos funkciókat kínálnak és izgalmas játéklehetőségeket nyújtanak majd kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

A játszótér északi területe a nagyobb – 3 évnél idősebb – korosztály számára készül, a déli játszórész pedig a kisebb gyerekeknek. Ennek megfelelően a nagyobb, komplexebb eszközök az északi részen kaptak helyet, úgymint a középkori vár, az őrtorony mászóka, a körhinta, lapülőkés hinták, az áthelyezett trambulin és a forgó játék.

A déli területen szintén elhelyezünk hintákat, köztük a meglévő fészekhintát, valamint új babaülőkés hintákat is telepítünk a legkisebbek számára. A kisebbek részére egyedi mérleghinta, és egy szerepjátékra alkalmas „majorság” is rendelkezésre áll majd.

Mindkét játszótérrészen lesz napvitorlával fedett homokozó, amelyeket gerendaszegély választ el a zöldfelületektől, a gumiburkolatokhoz pedig szegély nélkül csatlakozik. Szováta város tematikára reflektálva az északi bejárat közelébe egy medvecsaládot formáló szobor kerül.

A játszótéren 180 nm-es járófelület térkő burkolatot kap, 250 nm-en a játszóeszközök alatt öntöttgumiburkolat nyújt esésvédelmet, az 570 nm-es motorpálya pedig aszfaltburkolatot kap.

A meglévő ivókút mellett egy újabbat is kihelyezünk, illetve 10 db támlás pad, 6 db szék, valamint 4 db kerékpártámasz kap helyet és 5 db hulladékgyűjtő edényt biztosítunk a hulladék elhelyezésére.

A közelgő ünnepekre és a hosszú iskolaszünetre tekintettel a lakosság nyugalma érdekében a zajjal járó munkálatokat legkorábban január második felében kezdjük el.

Türelmüket köszönjük!

Látványterv - Nagyok játszótere

Letöltés

Látványterv - Kicsik játszótere

Letöltés

Gyöngyösi sétány játszóterek - Tervezett állapot helyszínrajz

Letöltés

Szováta park - Környezetrendezési terv

Letöltés

Szováta park - Konszignációs terv

Letöltés

Szováta park - Növénykiültetési terv

Letöltés