Ügyfélablak

Fejlődik a Visegrádi köz környezete – várjuk a véleményüket

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Összesen 3000 négyzetméteres zöldterület újulhat meg a Visegrádi köznél tervezett új beruházás keretében az idei esztendőben. A koncepciótervek elkészültek. Várjuk véleményüket, észrevételeiket január 26-ig a tervezett fejlesztésről.

Az idei évben a Véső utca és a Visegrádi köz közötti zöldfelület második ütemének fejlesztése következik, melynek keretében a Véső utca 4., a Visegrádi utca és a Visegrádi köz közötti terület komplex felújítása történhet meg. A beruházás keretében összesen 3000 m2 terület szépül meg majd.

A XIII. Kerületi Önkormányzat ezzel a beruházással folytatja egy korábbi projektjét, a szomszédos területet ugyanis 2020-ban alakította át egy zöldterületi fejlesztés keretében a Véső utca és a Visegrádi köz közötti részen. Ezt a területet az I. szám jelöli az alábbi képen, a mostani fejlesztés területetét pedig II. számmal jelöltük.

A fejlesztés részletei

Az idénre tervezett fejlesztés keretében komplex zöldterületi fejlesztés valósulhat meg.

A projekt részeként kültéri fitneszeszközök, ülőbútorok és hulladékgyűjtők kerülnek a helyszínre. Ezen kívül ivókutat is létesítünk annak érdekében, hogy a lakók vagy az erre járók vízvételi lehetőséget találjanak.

A területen kiépítünk egy lendületes ívű hosszanti sétányt, amely lehetővé teszi a hétköznapi átközlekedést és teret ad a parki sétának is. A fő sétány mentén alakítunk ki különböző tereket és növényágyásokat is, melyek pontos rajzolatát a koncepcióterv mutatja, és egy az egész parkon átívelő homogén örökzöld sövénysáv díszíti majd a teret.

A pihenőtéren a legforgalmasabb közlekedési irányok figyelembe vételével kijelölt járdafelület vezet majd keresztül.

A területen a zöldfelületek fognak dominálni, a tervezett növénykialakítás figyelembe veszi a meglévő állomány értékeit. A telepíteni tervezett növényfoltok rendezik és rendszerbe foglalják a már kialakult cserje- és évelőcsoportokat, melyeket – a kerületi zöldfelületi értékek megőrzésére törekedve – megtartunk. A zöldfelületek kialakításakor szem előtt tartjuk azt, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat a beruházásait értékmegőrző jelleggel lehetőség szerint a meglévő növényállományra alapozva valósítja meg.

Az ökologikus évelőágyások, a talajtakarók, a sövények és a cserjefoltok által izgalmas és biológiailag aktív pihenőtér születik, mely funkcionalitása mellett esztétikai és ökológiai értéket is képvisel.

A felújítást megelőzően így néz ki a terület:

A XIII. Kerületi Önkormányzat beruházása keretében egy kutyaillemhelyet tervezünk létesíteni. Ez a lent letölthető terveken még nem szerepel, de a terület délkeleti részén kap helyet.

 

A koncepciótervek elkészültek

A terveket alább megtekinthetik.

Észrevételeiket, javaslataikat a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen várjuk január 26-ig.

Visegrádi köz - kertészeti koncepcióterve

Letöltés