Ügyfélablak

Egynyári virágbemutató és Kertbarát séta a Gyöngyösi sétányon

AngyalZÖLD 3.0

A Gyöngyösi sétányon huszonkettedik alkalommal rendeztük meg az egynyári virágok bemutatóját és az utóbbi években a hozzá kapcsolódó Kertbarát sétát, amelyre a kerületben élő zöld- és közterületi fenntartási pályázati programunkban résztvevőket is meginvitáltuk, hogy a kertészeti szakemberektől kaphassanak praktikus tanácsokat. Az eseményt dr. Tóth József polgármester úr nyitotta meg.

Kerületünkben összesen több mint 1,2 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodunk. Az elmúlt években tapasztalható aszályos időszakok miatt megnövekedtek az öntözési igények, így a parkok megfelelő színvonalát megőrizni nem könnyű feladat. Több helyen szárazságtűrő növényeket telepítünk, amelyek azonban lassabban nőnek, később érik el a talaj borítottságát és a megfelelő díszítőértéket.

A klímatudatosság követelményeit figyelembe véve és a költséghatékonyság érdekében néhány egynyári ágyást évelő ágyássá cseréltünk.

Az egynyári ágyásokat az alábbi területeken tartottuk meg és ültettük ki:

  • József Attila tér,
  • Béke tér,
  • Fiastyúk utca,
  • Gyöngyösi sétány.

 

A tavaszi pázsitgereblyézés során a tél folyamán letapadt szennyeződéseket, az esetleg ott maradt lombot eltávolítjuk.

Az egynyári növények kiültetését megelőzően vegyes színekben nyíltak az ágyásokba ősszel ültetett tavaszi hagymás és kétnyári virágok üde színfoltokat képezve kerületszerte. A hagymákat a kiszedést követően szétosztottuk a lakosság körében.

Egynyári dísznövények ültetése

Május folyamán ültetjük be az egynyári ágyásokat. A folyamat a tavasszal virágzó tövek kiszedésével kezdődik, amelyet az ágyások előkészítése követ.

A XIII. kerületben összesen 1.054,6 m2 felületen található egynyári virágágyás, számos helyszínen szépítik ilyen ágyások a kerületi közterületeket. Jelentősebb méretű színes kavalkáddal találkozhatunk az alábbi helyszíneken:

  • a Gyöngyösi sétányon (738,4 m2),
  • a Béke téren (227,2 m2),
  • a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (69,2 m2),
  • József Attila téren (19,8 m2)

 

Ezekbe a virágágyásokba összesen 25.774 tő virág került, széles fajtaválasztékból. A kerületben járva találkozhatunk kúpvirággal, kakastaréjjal, pistikével és még számos, különleges egynyári növénnyel.

A virágkiültetést megelőzi a virágágyak talajának alapos előkészítése, mert az intenzív, folyamatos virágzás alapfeltétele, hogy megfelelő közegbe kerüljenek kiültetésre a virágok. Az előkészületek fontos eleme a talaj komposzttal történő dúsítása, annak talajba forgatása ásással.

A növényeket a vegetációs időszakban folyamatosan öntözzük, fenntartó, virágzást elősegítő tápanyagot juttatunk ki, rendszeresen gyomláljuk és lazítjuk a talajt, hogy a biztosítsuk a növények számára a megfelelő víz-levegő-talaj arányt a gyökérzónában.

A Gyöngyösi sétányt 738,4 m2 felületen összesen 17.552 tő színes egynyári virág borítja. A kiültetett növények dugványról és magról szaporított tövek, a kiültetési tervek alapján történt a szaporítás. Továbbá magvetéssel mezei rét kialakítására is sor került.

A kiültetés tervezésénél szempont volt a színek harmóniája, adott esetben kontrasztos színek alkalmazása, amelyek kiemelik egymást. További fontos szempont volt az ökológiai igények figyelembevétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel.

A díszítőérték kihasználása során alkalmaztunk levelükkel díszítő fajokat is, mint például az Ipomea batatas, amelyek az édesburgonya színes levelű fajtái. Gumónevelésre hazai viszonyaink között ezek a fajták nem alkalmasak, viszont virágágyások magas díszítő értékkel bíró szereplői.

A kiültetés befejeztével egészen őszig az ágyásokat rendszeresen, intenzíven tartjuk fent öntözéssel, tápoldatozással, gyomtalanítással, kapálással.