Ügyfélablak

Egynyári virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

Közterületek, parkolás

A Gyöngyösi sétányon huszonegyedik alkalommal rendeztük meg az Egynyári virágbemutatót, ami az utóbbi esztendőkben egy Kertbarát séta programmal bővült, amelyen kertészmérnökök adtak tájékoztatást a kiültetésekről és tanácsokat adtak az érdeklődő kerületi lakosoknak, a lakossági zöldterület-védnökségi, valamint az udvarzöldítési programban résztvevő társasházak képviselőinek a növényültetési, növényápolási feladatokról.

Társaságunk a XIII. kerületben összesen több mint 1,2 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodik. Az elmúlt években tapasztalható rendkívül aszályos időszakok miatt megnövekedtek az öntözési igények, így a parkok megfelelő színvonalát megőrizni nem könnyű feladat. Több helyen szárazságtűrő növényeket telepítünk, amelyek azonban lassan nőnek, később érik el a talaj borítottságát és a megfelelő díszítőértéket.
A klímatudatosság követelményeit figyelembe véve és a költséghatékonyság érdekében néhány egynyári virágágyást évelő ágyássá cseréltünk az idei év tavaszán. Ekképpen az alábbi területeken alakítottunk ki évelő ágyást:
– Béke utca 69. – az egynyári ágyásokat floribunda fajtakörbe tartozó rózsákkal váltottuk fel,
– Babér utca (Tripolisz tér) – évelők kerültek a területre,
– Gyermek tér – ugyancsak szép évelőágyás került az eddig jellemző egynyári ágyások helyére,
– Dagály utca – évelők kerültek a területre,
– Kárpát utca – évelők kerültek a területre,
– Róbert Károly körút – Reitter Ferenc utca – szintén évelőágyást alakítottunk ki,
– Máglya köz – évelők kerültek a területre.

Az egynyári virágágyásokat az alábbi területeken tartottuk meg és ültettük be:
– József Attila tér,
– Béke tér,
– Fiastyúk utca,
– Gyöngyösi sétány.

A tavaszi időszak komplex fenntartási munkáit a virágágyásokat körülölelő gyepfelületek karbantartásával, esetleges felülvetésével kezdtük el. A tavaszi pázsitgereblyézés során a tél folyamán letapadt szennyeződéseket távolítottuk el alapos gereblyézéssel.
Az egynyári növények kiültetését megelőzően vegyes színekben nyíltak az ágyásokba ősszel ültetett tavaszi hagymás és kétnyári virágok, üde színfoltokat képezve kerületszerte. A hagymák kiszedését követően azokat szétosztottuk a lakosság körében. A virághagymaosztási program rendkívül népszerű volt, pár nap alatt elfogyott a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

Egynyári dísznövények ültetése

Május folyamán ültettük be az egynyári ágyásokat. A folyamat a tavasszal virágzó tövek kiszedésével kezdődik, amelyet az ágyások előkészítése követ. A XIII. kerületben összesen 1100,2 m2 felületen található egynyári virágágyás, számos helyszínen szépítik ilyen ágyások a kerületi közterületeket. Jelentősebb méretű színes kavalkáddal találkozhatunk az alábbi helyszíneken:
• a Gyöngyösi sétányon (784 m2),
• a Béke téren (227,2 m2),
• a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (49,2 m2),
• József Attila tér (19,8 m2)

Ezekbe a virágágyásokba összesen 16.564 tő virág került, széles fajtaválasztékból. Az egyes ágyásokat végigjárva találkozhatunk begóniával, büdöskével, kúpvirággal, díszdohánnyal, verbénákkal, nebáncsvirággal, díszfüvekkel, többféle díszcsalánnal és kerti pillangóvirággal, angyalfüzérrel, kerti kutyatejjel, kleopátra tűjével, balkon aranyával, valamint a magas beltartalmi értékkel is rendelkező, ehető édesburgonyával, amelynek díszítő értékét elsősorban levelei adják.

A legnagyobb egynyári virágágyások hagyományosan a Gyöngyösi sétányt díszítik, az idei évben ide 14.767 tő egynyári virágot ültettünk. A virágkiültetést megelőzte a virágágyak talajának alapos előkészítése, amely magában foglalta a talaj felásását és a komposzt terítését, mert az intenzív, folyamatos virágzás alapfeltétele, hogy megfelelő közegbe kerüljenek kiültetésre a virágok. A növényeket a vegetációs időszakban folyamatosan öntözzük (a fűfelületeket automata öntözőrendszerrel, a virágágyásokat csepegtető rendszerrel és most a Gyöngyszem Tagóvoda előtti területen az intézményfelújítás ideje alattt lajtkocsiról), tápoldatozzuk, gyomláljuk a megfelelő virágpompa kialakítása érdekében. Emellett az elszáradt virágokat is rendszeresen leszedjük.
Az intenzív fenntartású kiültetések mellett a vetett, egynyári vadvirágos ágyás is ismét megjelenik a Gyöngyösi sétányon. Az egynyári ágyás a rovaroknak, méheknek is fontos életteret biztosíthat.
A kiültetés tervezésénél szempont volt a színek harmóniája, adott esetben kontrasztos színek alkalmazása, amelyek kiemelik egymást. További fontos szempont volt az ökológiai igények figyelembevétele, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel.
A díszítőérték kihasználása során alkalmaztunk levelükkel díszítő fajokat is, mint például az Ipomea batatas, amelyet hajnalkaként emlegetünk, valójában az édesburgonya színes levelű fajtái ezek. Gumónevelésre hazai viszonyaink között ezek a fajták nem alkalmasak, viszont virágágyások magas díszítő értékkel bíró szereplői. Változatos levélmintájával és színével említésre érdemes a Coleus x hybrida, a díszcsalán is, a sárgától a mélybordóig terjedő színpalettájával.
A megszokott és jó tűrőképességű városban alkalmazott fajták is felvonulnak, mint az egynyári begónia, a pistike, a zsálya, a verbéna és a cseppecskevirág színváltozatai.

A kiültetés befejeztével egészen őszig az ágyásokat rendszeresen, intenzíven tartjuk fent öntözéssel, tápoldatozással, gyomtalanítással, kapálással.
Az évelő növények egész évben díszei az ágyásoknak. Virágzási idejük hosszú, jól váltják egymást az ágyásban, rengeteg színben pompáznak és vannak fajok melyek levelükkel is díszítenek. Az ágyáskép télen sem lesz sivár a biodiverz ágyások esetében, mert sok közülük örökzöld lombú vagy ősszel lombja színesedik, a terméseik télen is díszítenek, illetve vannak olyan fajok melyek már egészen korán – januárban, februárban – szirmot bontanak.

Vadvirágos rét

Több éve rendszeresen találkozhatunk a vadvirágos ágyásokkal a kerületben. Az idei évben 3 ágyásban alkalmazzuk a vadvirágos rét magvetéssel történő kialakítását. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások kisebb költségigénnyel tarthatók fent, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodunk róluk. Az utóbbi évek kísérleti virágkeverékei közül legsikeresebbnek a holland keverék bizonyult, így a Gyöngyösi sétányon ezzel találkozhatunk három ágyásban, ezekben három különböző színvilágú keverékkel.

Ősz
Az ősz beköszöntével, a korábbi években megszokott módon nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültetünk, százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.