Ügyfélablak

Buszsávok új szerepben – a metrópótlást követően átalakulás várható

Közterületek, parkolás

Miután a metró május 22-e óta teljes vonalon jár és valamennyi megállót átadták, nincs többé szükség buszsávokra. A buszsávokat szakaszról szakaszra kátyúmentesítik, a változás csak ez után várható.

Mivel a metrópótlás véget ért, már nincs szükség a buszsávokra a Váci út–Üllői út tengelyen. Mindez lehetőséget teremt a többi között arra, hogy biztonságosabbá váljon a biciklizés Budapest észak–déli tengelyén – adta hírül a BKK.

A metrópótló buszok sávjainak megszüntetésével hamarosan több sávot használhatnak az autóval közlekedők, ezzel csökken a környékbeli kisebb utcák forgalomterhelése. Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy hiányzó szakaszok pótlásával biztonságosabbá váljon a biciklizés a Váci út–Üllői út közlekedési tengelyen.

Első lépésként a Budapest Közút szakemberei szakaszról szakaszra haladva kátyúmentesítenek, szükség esetén javítják a buszsávokban keletkezett egyéb felületi hibákat. A korrekciós munkák befejezése és a kivitelezői szerződés megkötése után elkezdődik a metrópótló sávok átalakítása is. Az ezzel járó munkák várhatóan több hétig tartanak.

A XIII. kerületieket az érinti leginkább, hogy amikor elkészülnek a munkával, akkor a Váci úton

  • a Göncz Árpád városközpont és a Dózsa György út közötti szakaszon nő az autóval is használható sávok száma. A jövőben 2×3 sávon haladhatnak a gépjárművek.
  • A Gogol utca és a Nyugati tér közötti szakaszon új kerékpársávok jönnek létre. Autóval az eddigiekhez hasonlóan továbbra is 2×2 sávon lehet haladni. A Nyugati téren három új gyalogátkelőhely is létesül.

 

Az új sávok kialakítása június 1-je és július 30-a között ütemezetten zajlik.