Ügyfélablak

Bokrétaünnepség a Petneházy utcában – szerkezetkész lett az önkormányzati lakóépület

A Petneházy utca 90. címen épülő lakóház bokrétaünnepségét tartotta meg a XIII. Kerületi Önkormányzat, miután az építkezés elérte a szerkezetkész állapotot. Az önkormányzati beruházás keretében több mint 60 lakásos épület készül a Petneházy utca és a Szent László út találkozásánál. A kivitelezés az ütemterv szerint 2024 első félévében készül el.

A beruházás keretében két tömbből álló épület épül, az egyik tömb földszint + 4 emeletes, a másik földszint + 5 emelet magas lesz. Ezeket egy egyszintes épületrész köti össze.

A tervezett lakások 36-60 m2 közöttiek lesznek, lesz közöttük 1 + fél, 1+2 fél, 2 szobás és 2 + fél szobás lakás is annak érdekében, hogy a bérlők részére megfelelő méretű lakásokat tudjon biztosítani az önkormányzat. A B tömb első emeletén két akadálymentesített lakást alakítunk ki. Minden lakáshoz tartozik parkolóhely és tárolóhelyiség is. A lakások elektromos tűzhellyel és sütővel felszerelt beépített konyhabútorral rendelkeznek majd.

Dr. Tóth József polgármester a bokrétaünnepségen úgy fogalmazott: „A XIII. Kerületi Önkormányzat vallja, hogy a lakhatást nem lehet csupán piaci kérdésként kezelni. Ezért is folytat az Önkormányzat már több, mint 20 éve tudatos lakóház építési programot, amelynek keretében eddig 667 lakást adtunk át.”

 

A XIII. Kerületi Önkormányzat bérlakásprogram keretében már 12 helyszínen összesen 667 lakást épített, segítve a kerületi lakosság lakhatási körülményeinek javítását. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ezzel az önkormányzat több, mint 1500 család lakhatását javította.

A telken belül összesen 75 gépkocsiparkolót létesítünk. A kerékpárok elhelyezésére két lehetőség is adott lesz: a lakásokhoz tartozó megfelelő alapterületű tároló rekeszeken kívül a földszinten létesített 16 férőhelyes közös tároló áll majd rendelkezésre.

A lakásokon kívül üzlethelyiségek is lesznek az új épületben: a földszinten, a Petneházy utca felőli utcafronton egy 33, egy 72 és egy 150 négyzetméteres üzlethelyiség kialakítása történik meg.

A kivitelezés várhatóan a 2024 első félévében fejeződik be, ezt követően vehetik birtokba a bérlők az ingatlanokat. A 100%-ban önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás várható bekerülési költsége bruttó 6,2 milliárd forint.

 

Bérlakásprogram:

 

A 2019-2024. ciklusban az önkormányzat 50 új lakás építésének megvalósítását tűzte ki célul. Ennek keretében a Jász utca 72. szám alatt 35 lakást adott át 2022. januárban. A bérlakásépítési program következő állomása a Petneházy utca 90. alatt épülő 67 lakásos lakóépület kivitelezése. A tervezési feladatokat a ZIP Architects Kft. készítette. A kivitelezést a FK-Raszter Zrt. végzi.