Ügyfélablak

Biodiverz évelőágyások a kerületben

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Három helyszínen összesen 28 biodiverz évelőágyást alakítunk ki. A kivitelezés megkezdődött, június elejére készül el.

A biodiverz évelőágyások sajátossága a biológiai sokféleség. Széles skálán mozog azon fajok száma, amelyek egy biodiverz ágyást szépíthetnek. Az ökológiai igények és a növekedési erély mellett a virágzási időszak határozza meg a fajok kiválasztását. A sokféleség szépséget és különleges látványt teremt.

Az évelő növények egész évben díszei az ágyásoknak, a természetközeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szépségük vonzza a tekintetet. Virágzási idejük hosszú, különféle színekben pompáznak. Vannak fajok, amelyek levelükkel is díszítenek.

 

Az ültetés helyszínei

 

I. Országbíró utca Béke tér és Jász utca közötti szakaszán mindkét oldalon (egyik oldalon 10, a másikon 14 ágyás)

II. a Béke téri Rossmann üzlet előtt a Béke utca keleti oldalán (4 ágyás)

III. Szegedi út Csata utca és Lehel utca közötti szakaszán a fasori sávban (1 ágyás)

Utóbbi két helyszínen az ágyásokat 50 cm magas ponthegesztett táblás kerítéssel kerítjük el.

Az Országbíró utca páratlan oldalán található ágyásokba pedig az autók felől 30 pollert helyezünk ki az ágyások védelme érdekében.

A kiültetések során fontos szempont a növények vízigénye. Minél alacsonyabb a vízigényük a növényeknek, annál kevesebb öntözést és kézi munkaerőt igényelnek, így fenntartásuk költséghatékonyabb, mint egy nagy vízfelhasználású, nagy munkaigényű egynyári ágyás fenntartása.

Az ültetések megvalósítását követően az új növényágyások rendszeres öntözéséről főként kerti csapról, kisebb részt lajtkocsis megoldással gondoskodunk.

 

A biodiverz növény kiültetésének előnye a jó várostűrő képesség. A klímatudatos szemlélet követése közterületeinken is elengedhetetlen fontosságú, számunkra kiemelt érték.

A munkálatokat megkezdtük, várhatóan június 2-ig elkészülnek az ágyások. Az új ágyásokon kívül 4 meglévő évelőágyást bővítünk.