Ügyfélablak

Átadtuk a XIII. kerület második közösségi kertjét – mellette új pihenőpark létesült

AngyalZÖLD 3.0
Közterületek, parkolás

Az Országbíró sétány mellett készül el a XIII. kerület második közösségi kertje. A közösségi kert egy komplex parkfejlesztés részeként valósulhatott meg, melynek keretében 1750 négyzetméteren jött létre új zöldterület a kerületben. Az Országbíró utca 14. alatti pihenőpark létesítésével ismét egy hangulatos közpark született a kerületben.

Már két helyszínen is gondozhatják ágyásaikat közösségi kertben a lakosok a XIII. kerületben, miután szeptember 16-án megnyitott a kerület második közösségi kertje. Mostantól az Országbíró sétányon gondozhatják kerjeiket a bérlők a XIII. Kerületi Önkormányzat beruházásának köszönhetően.

Az Országbíró lakótelepen most megvalósult komplex zöldterületi beruházás keretében összesen 1750 négyzeteméteres területen alakítottunk ki parkot és közösségi kertet a Béke tér közeli részen. A  helyszínen pihenőpark létesült, mely a terület kétharmadán kapott helyet. Emellett helyeztük el a közösségi kertet. Előzetesen szükség volt a tulajdoni viszonyok rendezésére, mivel a telek fővárosi tulajdonban volt. Az adásvételi szerződés aláírását követően megkezdődhetett a beruházás tervezése és kivitelezése.

Az Országbíró utca 14-16. szám alatti, korábban szolgáltatóházként működött épületek bontását követően kialakított területen valósulhatott meg a fejlesztés. Az épület bontási munkák 2024. február és június között valósultak meg. Az építkezés a nyár során folyamatosan haladt, melyről képes beszámolót is közzétettünk.

Dél felől az Országbíró sétány, észak felől pedig a parkoló határolja a megújult területet.

A fejlesztés keretében a területen a pihenőpark mellett közösségi kert jött létre, melyben 32 kiemelt ágyást alakítottunk ki. Az ágyások egységesen 1,5 méter szélesek és 2 méter hosszúságúak lettek.

A közösségi kert 530 négyzetméteren kapott helyet, amely kerítéssel körbezárt terület. A  közlekedőfelületek a szerszámos kisház és a közösségi tér területén, illetve a bejáratok környezetében térkőből épültek. A térköves felületen lehetőséget biztosítunk a mozgásukban korlátozottak számára is kertészkedésre, itt helyeztünk el a 32 ágyás közül négyet. A többi ágyást mulcsfelület veszi körül.

A kerthasználók az ünnepélyes átadón átvehették a közösségi kert kulcsait és a kerthasználathoz biztosított kezdőcsomagot.

A kertben 3 ponton helyeztünk ki kerti csapot, amelyek segítségével az ágyások öntözése megoldható. Az ágyások között egy pihenőpont létesült padokkal. A kertben helyet kapott 2 komposztáló, 2 piknikasztal, 3 kerékpártámasz is.

Az Országbíró sétányon megvalósult komplex zöldterületi fejlesztés keretében 1220 négyzetméteres pihenőpark létesült, amely a terület kétharmadán kapott helyet. A park jellegét a két szinten elhelyezett teraszok jellemzik, azokon zöld blokkokba telepített bokorfák kaptak helyet. A terület északi része a parkolóval megegyező magasságban van, míg alsó szinten lévő terek magassága az Országbíró sétány magasságával nagyjából megegyezik. Megszűnt a terület korábbi rézsűjellege, a szintkülönbségeket lépcsővel hidaltuk át.

A park jellegzetessége így a kétszintes jelleg, azaz a zöldterületek úgy helyezkednek el, hogy két különböző szinten találhatók a pihenőrészek. Az egyik szintről a másikra három lépcsőfok vezet.

A teljes zöldfelületi fejlesztés a XIII. Kerületi Önkormányzat 99,9 millió forintos beruházásával valósulhatott meg.

A tavaly nyár elején megnyitott Kárpát utcai közösségi kert létesítésével a XIII. Kerületi Önkormányzat átadta az első kerületi közösségi kertet, mely sok okozott örömöt már a kertészkedés első évében a bérlőknek, akik láthatóan idén is lelkesen gondozták növényeiket. A Kárpát utcai helyszínen összesen 38  magaságyás található, az ágyások egyenként 1,5 x 2 méteresek, így 3 négyzetméteren biztosítanak helyet és lehetőséget a lakosok számára hobbijukhoz. A Kárpát utcai közösségi kertet Ilyen volt – ilyen lett rovatunkban is bemutattuk.

Amennyiben észrevétele, kérdése van, itt megteheti.