Ügyfélablak

Megújult a Debreceni park

AngyalZÖLD 3.0
Beruházás, fejlesztés

Elkészült a Debreceni park, amely augusztus óta megújultan áll a kerületi lakosok rendelkezésére. A parkban a zöldterületeken kívül a játszótér is megszépült, új eszközöket helyeztünk ki. A Debreceni park egyedisége, hogy mezítlábas ösvényt használhatnak itt a lakosok és az erre látogatók.

A Debreceni park fejlesztése komplex beruházásként valósult meg, amelynek eredményeképp a házakkal együtt 5 hektáros terület gazdagodott új zöldfelületekkel, új növényekkel, új eszközökkel és nem utolsó sorban új funkciókkal. Ez a különleges, a házak között megbúvó parkunk csaknem 3 hónapos felújítás eredményeképpen szépülhetett meg. A park ennek eredményeként látványosabb, zöldebb, a játszótér pedig minél több korosztály számára izgalmas és érdekes lett.

A Debreceni parkban a medence körül új vidám, modern utcabútorokat helyeztünk el, köztük 10 modern arculatú széket, 2 színes LED világítással ellátott támlás padot, 1 okospadot, valamint egy kártyaasztalt négy székkel. A kártyaasztal mellé a park közepéről áthelyeztük az eredetileg ott lévő 5 kerékpártámaszt. A meglévő 14 széket felújítottuk és visszahelyeztük a park területére.

Kiraktunk továbbá 4 zárható fedelű ebürülékgyűjtő-edényt és 23 kommunális hulladékgyűjtő edényt.

A területen fejlesztettük a közvilágítást is, így 12 kandelábert helyeztünk el a terület különböző pontjain.

A medence környékén díszes kiültetést létesítettünk, amely nagyrészt évelőkből, alacsony cserjékből, talajtakarókból és díszfüvekből áll. A növényágyakat fém szegéllyel határoltuk el.

A teljes területen lecseréltük a lapkő burkolatot a kerületünk stílusához illeszkedő térkő burkolatra. A zöldterületek locsolását öntözőhálózat kiépítésével, a locsolóvíz-ellátást talajvízkutak létesítésével valósítottuk meg.

A játszótéren a 15 játszóeszközből 12 eszközt felújítottunk és visszahelyeztünk, emellett pedig a korábban gyöngykaviccsal felszórt területen bővítettük az eszközök mennyiségét. A játszóeszközök alá színes öntött gumiburkolatot készítettünk, amely alá ütéselnyelő réteg, az alá pedig fagyvédő zúzottkő réteg került.

A játszóteret a gyermekek igényeinek maximális kielégítésére alakítottuk át, a 3 elavult eszköz (rugós hintakakas és két kombinált mászóka) helyett új játszóeszközöket építettünk, amelyek izgalmas játéklehetőségeket kínálnak kisebb és nagyobb gyermekek számára egyaránt.

A kisebbeknek vizes homokozójátékot alakítottunk ki vízvételi lehetőséggel, illetve elhelyeztünk egy közkedvelt fészekhintát is. A nagyobbak részére 2 trambulint, valamint kis- és nagyobb gyermekek számára egyaránt használható mászóeszközt és akadálypályát helyeztünk el.

Az eszközök mellett egy mezítlábas ösvény létesült. Ezt a játszótér DK-i bejáratnál alakítottuk ki, amelyet fa deszka, murva, homok, beton, műfű, öntöttgumi, terraway, terméskő, nagy szemű kulékavics, gyöngykavics, fakorong és mulcs alkot.

A területen egy hangulatos párakapu is helyet kapott. A játszótér kerítése is  új lett a beruházás részeként.

A játszótér szélén, a kerítés és a gumiburkolat között egy szélesebb sávnyi zöldfelületet hoztunk létre, itt alacsony virágos sövényt, valamint 4 lombos fát ültettünk el. A játszótéri sétányt gyepszőnyeggel szegélyeztük, hogy a gyerekek azonnal kész pázsiton élvezhessék a pihenőidőt. A zöldfelületeket a játszótér területén belül is automata öntözéssel láttuk el.

A játszótéren a 2 homokozót felújítottuk, így az egyiket süllyesztve, a másikat pedig betonszegéllyel alakítottuk ki.

Felújítottuk a 36 támlás széket, valamint kihelyeztünk mellé 2 óriás körpadot a két nagy fa köré, cseréltük a meglévő 2 db közterületi hulladékgyűjtőt új, modernebb edényekre.