Ügyfélablak

Gyöngyszem Tagóvoda átadó – SMART óvoda Angyalföldön

Beruházás, fejlesztés

Az óvoda épülete Angyalföld zöldövezetében, a Gyöngyösi sétányon helyezkedik el, közvetlen környezetében található a ’70-es évek végén épített lakótelep a hozzá kapcsolódó kiskereskedelmi épületekkel. A felújítással érintett terület már az eredeti épület elkészítése során is regionális oktatási helyszín volt. Közvetlenül mellette helyezkedik el az Igazgyöngy Bölcsőde – amelynek felújított épületét 2018-ban adtuk át a gyermekek részére -, valamint a Számítástechnikai Általános Iskola épülete is. Ugyanitt megtalálható a sétányhoz tartozó ÖKOjátszótér is, amelynek teljes területe, funkciói 2023-ban újultak meg.

A Gyöngyszem Tagóvoda 1981-ben épült – földszintes, alápincézetlen lapostetős tömegű, vázpaneles szerkezetű, középfolyosós elrendezésű közlekedési struktúrájú – épülete szakmai és műszaki szempontból is jelentősen elavulttá vált, az eredeti alaprajzzal nem volt alkalmas az érvényes szabványok szerinti funkcionális helyiségek befogadására.

 

A tervezési koncepció szerint a meglévő épületből megtartott fő tömbök a funkcionális igény növekedése miatt egy szint ráépítést kaptak. Ezeket, a már emeletes tömböket, az új kétszintes galériázott könnyed, légies terek kötik össze.

 

A felújítás során az épületben minden, a korszerű működéshez szükséges helyiséget kialakítottunk. megtartva az eredeti középfolyosós elrendezést, mégis világos terekkel összekötve. A sétány felőli tűzzománc felülettel kialakított főbejárathoz tágas lépcsőházi elosztótér kapcsolódik egy belső élő fával együtt, növelve ezzel a belső terekben is a zöld részeket. Innen a földszint keresztirányú közlekedőrendszere és az emeletre vezető lépcső és lift is közvetlenül elérhető. A közlekedőre felfűzött, tömbök közötti összekötő, galériás játék-terek – a találkozás terei – a földszinten helyet adnak a kapcsolódó csoportszobák öltözőinek is. Ezek a csoportszobák bentről nyíló mosdókkal és pedagógus szertárral is rendelkeznek. A szobákhoz a játszóudvar felől zöld növénysávval határolt teraszok kapcsolódnak. A foglalkoztatótermek a közlekedő két végén, csokorba szedve helyezkednek el. Az egyik oldalon fejlesztő mászófalas és kalandpark-jellegű eszközökkel felszerelt tornaszoba, műterem és sószoba, a másik oldalon tornaszoba, tankonyha és okos szoba található. A főbejárathoz közeli blokkban helyezkednek el a földszintet ellátó háttérkiszolgáló helyiségek: a dolgozói öltöző és a konyha az oldalsó gazdasági bejárattal. A hátsó játszóudvarhoz kapcsolódóan az épület két szélső traktusában egy-egy gyermek mellékhelyiség érhető el.

 

Az emelet közlekedőrendszerének felépítése megegyezik a földszintivel, azonban itt a négy csoportszoba gyermeköltözője már egy-egy felülvilágított térbővületben helyezkedik el. A fenti csoportszobákhoz mosdók és kisebb emelvényen keresztül elérhető, árnyékolt teraszok tartoznak. Ezen a szinten kapott helyet a logopédia, a gyógypedagógia, amely szükség esetén orvosi szobaként is funkcionálhat. A központi lépcsőtérből egy előtéren keresztül a szülői fogadó nyílik. A sétány felől helyezkednek el az irodák, a nevelőtestületi szoba és földszinti kiszolgálóblokk fölött az emeletet ellátó háttérhelyiségek is – mosókonyha, női és férfi dolgozói öltöző és melegítő konyha. Az egymás fölött elhelyezkedő konyhákat étellift köti össze. Az épület teljes egészében akadálymentes kialakítású, a fő lépcsőházban helyet kapott egy akadálymentes WC pelenkázó funkcióval, valamint itt található a személylift is.

Az üvegfelületek előtt motoros mozgatású, napkövető és szélérzékelős textil árnyékoló rendszert alakítottunk ki, ezáltal biztosítva az aktuálisan szükséges árnyékolást a gyermekek pihenési és játék időszakjaiban.

 

Az óvoda fölé magasodó környező épületek miatt az ötödik homlokzat, a lapostető látképe is fontos, a fő tömegeken itt zöldtető és a funkcionálisan szükséges helyeken felülvilágítók, a köztes terek tetején kavicságyon napelemeket helyeztünk el.

 

Az épület alapvető SMART koncepciója a csoportszobákon túli játszó- és foglalkoztató termekre épül. Ilyen helyiségek a digitális eszközökkel felszerelt, az informatika világába bepillantást engedő okosszoba; a személyiségfejlődést az alkotás folyamatán keresztül elősegítő kreatív képzőművészeti műhely; a közös főzés élményét megadó és egészséges táplálkozásról tapasztalat útján ismeretet adó tankonyha és a fejlesztő eszközökkel ellátott tornaszobák. A teraszokon és a játszóudvaron lévő tankertek révén a gyerekek tapasztalati úton megismerik és megszeretik a természetes környezetet, növénytermesztési ismereteket szerezhetnek.

Ezen helyiségek kamerával felszereltek, amelyen keresztül a szülők is betekintést nyerhetnek az óvodai nevelési munkába.

 

Az épületben alkalmazott műszaki és gépészeti megoldások egy komplex monitorozó és optimalizáló épületfelügyeleti rendszer (Loxone) beépítésével – mely az épületben üzemelő rendszerek összehangolt, egységes vezérlését látja el – egy olyan okos középületet eredményeztek, mely illeszkedik az Intelligens Kerület koncepció jövőképébe. Ennek keretében a csoportszobákban tabletről vezérelhető a világítás/fényerősség, illetve az árnyékolás. Szintén innen vezérelhető a nevelési programot elősegítő csoportszobai beépített hangtechnika.

 

Az épületben felújítottuk és átalakítottuk az eredeti távhőközpontot, illetve kiegészítésként korszerű hőszivattyús gépészeti rendszert is kialakítottunk. Az új rendszer 0 fok külső hőmérsékletig tudja ellátni az épület fűtését. A csoportszobák nyári hűtését a beépített légtechnikai rendszer biztosítja.

 

A kivitelezés bruttó 2.738.435.683 forint összegből valósult meg.

 

A beruházás műszaki jellemzői:

 

  • Telek területe:             532 m2
  • Beépített terület:         417 m2
  • Összes szintterület:    834 m2

 

A kiemelt óvodai beruházások keretében jelenleg a Nyitnikék Tagóvoda (Madarász Viktor utca 3.) felújítását végezzük.