Ügyfélablak

Ökologikus szemlélettel újul meg a Ditrói Mór utca – várjuk a véleményüket

Közterületek, parkolás

Ökologikus szemlélettel és zöldterületi bővítéssel újul meg a Ditrói Mór utca. A fejlesztés előkészítéseként két változatban elkészült a koncepcióterv, melynek részleteit alább megismerhetik. Tervezzük együtt a Ditrói Mór utca felújítását! Véleményüket június 15-ig várjuk.

Újlipótváros egyik kiemelt sétálóutcája újulhat meg a következő időszakban. A Ditrói Mór utca komplex felújítását tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat, melynek eredményeképp nagy felületű burkolat csökkentésével több ökologikus, gazdag zöldfelület jön létre a Vígszínház melletti utcában. A beruházás célja, hogy további zöldítéssel klímabarát, korszerű és ökologikus jellegű környezet fogadja a kerületieket ezen a kiemelt területen.

A beruházás előkészítése során célunk, hogy a lakossági elképzeléseknek megfelelően, a környéken élők elképzeléseinek figyelembe vételével valósuljon meg a projekt. Ennek érdekében – a XIII. Kerületi Önkormányzat által megszokott gyakorlatot alkalmazva – társadalmi véleményeztetésre bocsájtjuk a terveket.

 

A fejlesztés területe az alábbi képen látható:

A koncepcióterv 2 változatban elkészült, melyekhez kötődően javaslataikat, észrevételeiket június 15-ig várjuk.

 

’A’ verzió

Az ‘A’ verzióban a jelenlegi mészköves sáv elbontásával egy annál szélesebb és hosszabb, egybefüggő zöldfelület alakul ki. A zöldfelület alatt teljes talajcsere és szerkezeti talaj kialakítása történik meg, mely segíti az új fák, cserjék és évelők életképességét.

Az utca hosszában széles sétány marad meg, a meglévő burkolatot a kialakítás során ismételten felhasználjuk, míg az utca végein és a Ditrói Mór utca 3. számú társasház bejárata előtt kis kockakő burkolatú teresedés fogadja az erre járókat. A szökőkút egy kis felújítást követően a jelenlegi helyén marad.

A zöldfelületek enyhén mélyített kialakítást kapnak annak érdekében, hogy az esővíz egy részét el tudják szikkasztani, ezzel hasznosítva közvetlenül a csapadékot.

A Vígszínház mellett alacsony, kerítéssel, szegéllyel védett, magas díszítő értékkel bíró évelőágyakban növények szépítik a tervek szerint a környezetet, ezek látványos elemei lesznek az utcának. Az új ágyások kialakítása mellett a társasházak mentén, azokhoz szerkezetileg nem csatlakozó növényfutattásra alkalmas planténereket helyezünk el, ezzel is növelve a zöldfelületek mennyiségét az utcában. A jelenlegi piros utcabútorok egy része a felújítást követően új elrendezésben a zöldfelület szélén és a Vígszínház mellett kap helyet.

 

’B’ verzió

A ‘B’ verzióban a fenti változat lényegi elemeinek megtartásával szélesebb központi zöldsávot alakítunk ki. A Vígszínház mellett keskenyebb a burkolt felület a nagyobb zöldsáv miatt, ezzel párhuzamosan a közlekedést megkönnyítendő a zöldsávban több átközlekedési lehetőséget alakítunk ki az utca két oldala között. Így az összeköttetést nem csak a társasház előtti kis kockakő teresedés, hanem további kettő, a meglévő burkolattal szintben találkozó fémhíd és egy hozzá csatlakozó teresedés is biztosítja. Minden más elemét tekintve a két változat azonos.

 

A fejlesztést megelőzően jelenleg így néz ki a terület:

Véleményezés

Véleményüket, észrevételüket a fejlesztés koncepcióterveiről június 15-ig várjuk a kornyezet@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen.

A fejlesztésről lakossági fórumot is tartunk május 22-én 17 órakor.

 

Amennyiben észrevétele, kérdése van, itt megteheti.

A helyszínen véleményező táblát helyeztünk ki:

Ditrói Mór utca koncepcióterve - A változat

Letöltés

Ditrói Mór utca koncepcióterve - B változat

Letöltés